Cel mai puternic bancher din SUA avertizează cu privire la un tsunami economic: În cel mai pesimist scenariu, Fed va fi forţată să majoreze dobânda de referinţă la 7%, iar lumea nu este pregătită pentru asta

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 26 septembrie 2023 145 afişări

Cel mai puternic bancher din SUA avertizează cu privire la un tsunami economic: În cel mai pesimist scenariu, Fed va fi forţată să majoreze dobânda de referinţă la 7%, iar lumea nu este pregătită pentru asta

Este posibil ca lumea să nu fie pregătită pentru cel mai pesimist scenariu în care dobânzile de referinţă ale Rezervei Federale să ajungă la 7%, problemă la care se adaugă şi stagflaţia, este de părere Jamie Dimon, directorul general al JPMorgan, relatează Bloomberg.

Dimon, care consideră că este posibil să fie nevoie de o creştere suplimentară a ratelor pentru a combate inflaţia, a adăugat că diferenţa dintre 5% şi 7% ar fi mai problematică pentru economie decât a fost trecerea de la 3% la 5%.

Comentariile sale contrastează cu opinia generală conform căreia Fed se apropie de sfârşitul ciclului de înăsprire a politicii monetare, după 5,25 puncte procentuale de majorări care au ridicat rata de referinţă la 5,5% - cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani. Factorii de decizie politică din SUA au semnalat că ratele vor trebui să rămână mai mult timp la un nivel mai ridicat pentru a limita inflaţia, deşi pieţele estimează reduceri începând de anul viitor.

Dacă rata dobânziiar urca la 7%, ar avea implicaţii grave pentru întreprinderile şi consumatorii americani. Economiştii estimează deja la 60% probabilitatea unei recesiuni în SUA în următoarele 12 luni, ceea ce este mai optimist decât previziunile Bloomberg Economics, care estimează o prăbuşire încă din acest an.

O rată de 7% ar stinge optimismul recent al oficialilor Fed cu privire la capacitatea lor de a gestiona o aterizare uşoară a economiei, în condiţiile în care rata şomajului este încă foarte scăzută, de 3,8%, iar preţurile dau semne de relaxare.

„Trecerea de la zero la 2% nu a însemnat aproape nicio creştere. Trecerea de la zero la 5% i-a prins pe unii cu garda jos, dar nimeni nu ar fi scos 5% din sfera posibilităţilor. Totuşi nu sunt sigur că lumea este pregătită pentru 7%” a declarat Dimon.

Preşedintele Fed, Jerome Powell, a declarat că deciziile viitoare privind ratele se vor baza pe datelor agregate.

„Dacă vorbim de acest nivel de 7%, el ar aduce deflaţie şi foarte multe active ar avea de suferit, pur şi simplu nu este sustenabil”, a declarat Charlie Jamieson, director de investiţii la Jamieson Coote Bonds.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.