Cel mai controversat proiect al lui Elon Musk primeşte undă verde: Neuralink, compania care se va ocupa de implantarea unui cip în creierul uman, a primit aprobare de la FDA pentru a-şi începe munca

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 07 noiembrie 2023 7588 afişări

Cel mai controversat proiect al lui Elon Musk primeşte undă verde: Neuralink, compania care se va ocupa de implantarea unui cip în creierul uman, a primit aprobare de la FDA pentru a-şi începe munca

Elon Musk se pregăteşte pentru cel mai important moment din cariera sa. Neuralink, compania deţinută de CEO-ul Tesla, a primit aprobarea de la autorităţile americane pentru a îşi începe munca. Obiectivul companiei este să conecteze în mod direct oamenii cu computerele prin intermediul cipurilor şi să rezolve probleme precum AVC-ul, lipsa auzului sau a văzului, cu ajutorul acestei conexiuni, scrie Bloomberg.

Candidatul ideal ar fi un adult până în 40 de ani ale cărui membre sunt paralizate. Pacientul ar putea avea inserat cipul într-o parte specifică a creierului care se ocupă de controlul membrelor, în special a mâinilor.

Scopul proiectului este de a demonstra că cipul poate colecta în mod sigur date utile din acea parte a creierului, ceea ce ar fi un pas înainte pentru Neuralink, care caută convertească gândurile unei persoane într-o serie de comenzi pe care un computer le poate înţelege.

Mai multe companii şi echipe de cercetare au creat deja implanturi care îi pot ajuta pe pacienţi să îndeplinească sarcini de bază cu ajutorul gândurilor, cum ar fi să facă clic pe obiecte pe un ecran cu ajutorul unui cursor.

Neuralink, în maniera familiară a lui Musk, a făcut promisiuni mult mai ciudate. În ultimii patru ani, începând cu prima demonstraţie publică a companiei, el a vândut ideea că în curând vor exista clinici omniprezente unde oricine ar putea intra pentru o operaţie robotizată de 15 minute şi ar ieşi un hibrid om-maşină. Aceşti cyborgi ar fi capabili să descarce cunoştinţe aşa cum face Keanu Reeves în Matrix sau să-şi încarce gândurile într-un PC, chiar şi în alte creiere.

Compania pare să fi accelerat progresul în acest domeniu lent şi constant, iar acum a construit cel mai puternic şi mai elegant implant cerebral din lume. Dacă produsul funcţionează aşa cum se preconizează, iteraţiile ulterioare ar putea îmbunătăţi, în mod miraculos, viaţa a milioane de oameni care suferă de paralizie, accident vascular cerebral, boala Lou Gehrig şi pierderea auzului şi a vederii.

Istoria modernă a implanturilor cerebrale a început odată cu progresele tehnologice din anii 90. Ştiinţa, simplificându-se enorm: Gândurile determină neuronii să pornească în anumite tipare, iar aceste tipare au un anumit grad de consecvenţă între creiere. De fapt, aproximativ aceiaşi neuroni se declanşează atunci când o persoană se gândeşte la mişcarea braţelor şi a degetelor, indiferent dacă le poate mişca fizic sau nu.

Creierele funcţionează în moduri similare şi consecvente atunci când oamenii doresc să mişte cursorul mouse-ului pentru a face clic undeva pe ecranul unui computer, de asemenea. Acelaşi lucru este valabil şi pentru vorbire: Dacă vă puteţi gândi să rostiţi o literă sau un cuvânt, faceţi ca aceiaşi neuroni să se aprindă ca şi cum aţi rosti fizic acel cuvânt. Chiar dacă nu puteţi vorbi atunci, un computer bine antrenat ar trebui să fie capabil să vă distingă intenţia şi, teoretic, să vorbească în locul dumneavoastră.

Musk a co-fondat Neuralink în 2016 cu şapte oameni de ştiinţă şi 100 de milioane de dolari din banii săi. Caracterul strident al investiţiei sale şi promisiunile sale grandioase cu privire la fundamentele tehnologiei s-au dovedit irezistibile pentru investitorii cu apetit pentru risc. De atunci, Neuralink a strâns peste 500 de milioane de dolari, inclusiv 280 de milioane de dolari în acest an, iar atenţia pe care a atras-o compania a ajutat la atragerea investitorilor către alte eforturi de interfaţă creier-computer, inclusiv proiecte universitare de lungă durată, precum şi startup-uri mai noi. Anul trecut, 37 de astfel de companii au strâns peste 560 de milioane de dolari, potrivit companiei de cercetare PitchBook.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
primire,
companie,
aprobare,
creier,
incepere,
munca

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.