Ţara din Europa care vrea să dea fiecărui cetăţean 800 de euro pe lună. Nu trebuie decât să aibă peste 18 ani

Postat la 29 aprilie 2016 167 afişări

Ţara din Europa care vrea să dea fiecărui cetăţean 800 de euro pe lună. Nu trebuie decât să aibă peste 18 ani

Finlanda ia în calcul oferirea unui venit de bază în valoare de 800 de euro pe lună fiecărui cetăţean, informează The Telegraph.

Autorităţile finlandeze au în vedere oferirea fiecărui cetăţean o sumă neimpozabilă de 800 de euro pe lună. Această propunere a fost făcută de Institutul finlandez de Asigurări Sociale (KELA), iar acest venit de bază ar înlocui toate celealte beneficii financiare. Orice adult ar beneficia de acestă sumă indiferent dacă mai au sau nu o altă sursă de venit.

Somajul în Finlanda se află la cote ridicate (10%), iar acest venit ar încuraja oamenii să se angajeze. În prezent, mulţi oameni preferă să rămână şomeri decât să se angajeze pe un post cu un salariu mic. Procentajul somajului în rândul tinerilor creşte la 22.7%.

Proiectul va fi definitivat anul acesta, iar un programul-pilot va debuta la 1 ianuarie 2017.

O măsură asemănătoare a fost luată în 1970 în oraşul canadian Dauphin, iar rezultatele au fost, atât economice, cât şi sociale, în mare parte pozitive.

Pe de altă parte, unele voci susţin că această măsură doar ar creşte rata şomajului descurajând oamenii să caute un loc de muncă.

Prim-ministrul finlandez, Juha Sipila, sprijină ideea "pentru mine, un venit de bază înseamnă simplificarea sistemului de securitate socială".

Dacă această măsură va fi adoptată, guvernul finlandez va trebui să plătească 46.7 de miliarde pe an.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/tara-din-europa-care-vrea-sa-dea-fiecarui-cetatean-800-de-euro-pe-luna-nu-trebuie-decat-sa-aiba-peste-18-ani-15277214
15277214
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.