Ce spune Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, despre utilizarea antibioticelor

Autor: Laura Buciu Postat la 21 noiembrie 2023 42 afişări

Ce spune Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, despre utilizarea antibioticelor

„Antibioticele se eliberează pe bază de prescripţie. Există o mică portiţă, posibilitatea să eliberezi fără prescripţie pentru 48 de ore antibiotic într-o situaţie de urgenţă: nu are cine să îţi dea prescripţia, sunt astfel de situaţii. Încercăm acum – chiar ieri (luni - n.r.) am discutat cu cei de la Direcţia Farmaceutică – să găsim o soluţie încât să nu excludem această posibilitate, dar să eliminăm posibilitatea ca ea să fie repetată. Pentru că dacă merge cineva la 10 farmacii şi ia pentru 48 de ore antibiotic o să aibă un tratament pentru mai multe zile. Să excludem această posibilitate sau să o facem oricum mult mai dificilă”, a spus marţi ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă.

Specialiştii din Sănătate au lucrat foarte mult la ghiduri de bună practică. Este vorba despre specialişti în microbiologie, epidemiologie şi boli infecţioase.

„Ţările unde se consumă puţine antibiotice (...), în Nord, au nivele de rezistenţă extrem de scăzute. Ţările din Sud, unde tradiţional se consumă şi nu mă refer doar la România, ci şi la Bulgaria, Grecia, Cipru, Italia, au nivele foarte ridicate de rezistenţă”, spune Rafila.

Întrebat dacă nu ar fi preferabil să se renunţe la eliberarea antibioticelor pentru 48 de ore, în caz de urgenţă, fără prescripţie, ministrul a spus că încă nu se poate, pentru că nu există un acces complet la servicii medicale, mai ales în perioadele de weekend.

„Eu prefer să fim realişti şi să reducem riscurile cât mai mult posibil. Niciodată nu mi-am propus să eliminăm toate riscurile pentru că lucrul acesta nu este posibil. Prefer să ajungem la o situaţie de echilibru pentru că există şi reversul medaliei, în care încercând să facem mai bine o să greşim şi o să putem să deschidem altă portiţă pentru procurarea şi utilizarea de antibiotice. Ceea ce spuneţi este adevărat, într-o anumită măsură, dar accesul la servicii medicale, inclusiv în perioadele de weekend, este limitat. Se referă doar la unităţile de primiri urgenţe, sunt şi câteva centre de permanenţă dar nu sunt totdeauna accesibile. Când o să putem să oferim întregul pachet de servicii medicale şi accesul la servicii medicale, atunci această prevedere ar putea să fie anulată”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
antibiotice,
rafila,
echilibru

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.