Ce s-a schimbat la aproape o lună de la tragedia de la Ferma Dacilor? Cazările vor fi nevoite să prezinte autorizaţia de construire pentru a putea primi clasificare turistică

Autor: Miruna Diaconu Postat la 22 ianuarie 2024 76 afişări

A doua zi de Crăciun a fost marcată de tragedia de la Ferma Dacilor, unde opt persoane au murit în urma incendiului produs la unitatea de cazare din judeţul Prahova. Ferma Dacilor se afla pe lista cazărilor clasificate de către Ministerul Economiei, Antrepre­noriatului şi Turismului, însă nu avea autorizaţie de construire, implicit nici autorizaţie la incendiu

Ce s-a schimbat la aproape o lună de la tragedia de la Ferma Dacilor? Cazările vor fi nevoite să prezinte autorizaţia de construire pentru a putea primi clasificare turistică

Până la modificarea legii, proprietarii unităţilor de cazare erau nevoiţi să depună doar o cerere standardizată şi un certificat emis de Oficiul Registrului Comerţului.

A doua zi de Crăciun a fost marcată de tragedia de la Ferma Dacilor, unde opt persoane au murit în urma incendiului produs la unitatea de cazare din judeţul Prahova. Ferma Dacilor se afla pe lista cazărilor clasificate de către Ministerul Economiei, Antrepre­noriatului şi Turismului, însă nu avea autorizaţie de construire, implicit nici autorizaţie la incendiu. Ce a făcut statul în aproape o lună de la această tragedie pentru a nu mai exista cazuri de tipul Ferma Dacilor?

Ministrul economiei Radu Oprea a emis un ordin de ministru prin care este modificată legea privind normele metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistică, potrivit ediţiei din 9 ianuarie din Monitorul Oficial. Aceste norme au fost aprobate în 2013 prin ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Turism (autoritatea centrală reprezentativă turismului la acea vreme – n.red.). Prin ordinul dat de actualul ministru, în lege a fost introdusă obligativitatea prezentării autorizaţiei de construire sau alte documente similare pentru construcţiile care nu necesită autorizaţii de construire, ceea ce implică şi autorizaţia la incendiu. Mai mult, se va solicita şi extras de carte funciară din care să rezulte intabularea construcţiilor pentru care se solicită clasificarea.

Pe scurt, unităţile de cazare vor avea nevoie şi de aceste acte pentru a putea primi clasificarea turistică. Până la modificarea legii, proprietarii unităţilor de cazare erau nevoiţi să depună doar o cerere standardizată şi un certificat constatator (forma extinsă) emis de Oficiul Registrului Comerţului, din care să rezulte activităţile autorizate a fi desfăşurate la punctul de lucru şi codul/codurile CAEN corespunzătoare, pentru structura de primire turistică respectivă.

Deşi legea a fost modificată, ea va putea fi aplicată doar celor care vor solicita de acum clasificare turistică. Cele aproape 22.300 de unităţi de cazare care au deja clasificare turistică de la autoritatea centrală nu se află sub incidenţa acestei legi. Reprezentanţii MEAT spun că nu se află în subordinea instituţiei controlul şi verificarea autorizaţiilor de construcţie şi incendiu, însă a acordat până acum clasificări turistice fără a se asigura că acele unităţi nu reprezintă un pericol pentru turişti. MEAT, spun reprezentanţii acestei instituţii, se ocupă cu certificarea  standardelor de calitate, însă siguranţa nu este un standard pe care instituţia să îl verifice.

O altă măsură luată în urma tragediei de la Ferma Dacilor este colaborarea dintre Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă şi Protecţia Consumatorilor. Astfel, ISU vor colabora cu Comisariatele Regionale pentru Protecţia Consumatorilor în acţiunile de control a firmelor. Comisarii ANPC vor putea semnala către ISU când găsesc nereguli privind siguranţa la incendiu.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.