Caut gazda virtuala in Romania

Postat la 02 februarie 2006 1 afişăre

Webhosting-ul si portalurile sunt o afacere care a inceput sa devina serioasa si in Romania. Companiile care ofera astfel de servicii se pregatesc pentru pasul cel mare, publicitatea online.

Webhosting-ul si portalurile sunt o afacere care a inceput sa devina serioasa si in Romania. Companiile care ofera astfel de servicii se pregatesc pentru pasul cel mare, publicitatea online.

 

Chiar daca ai o afacere despre care crezi ca promite, in ziua de azi ea nu mai poate insemna mare lucru daca nu e scoasa in lume, pe Internet. A devenit obligatoriu sa ai o pagina de web in care sa iti prezinti activitatea, ofertele, modalitatile de contact. Mai trebuie, in plus, sa gazduiesti pe serverul site-ului respectiv si adresele de posta electronica ale angajatilor firmei. Cum ar fi sa trimiti o scrisoare de intentie sau un precontract de la o adresa cu "yahoo.com" in coada?

 

Pe asta se si bazeaza inmultirea firmelor care ofera servicii de hosting - gazduire de site-uri.

Unul dintre ce mai mari furnizori de servicii Internet din lume, Yahoo, a anuntat ca va oferi gratuit gazduire site-urilor companiilor mici.

 

Pe piata mondiala a serviciilor de hosting lupta e acerba, la fel ca si batalia intre companiile care ofera portaluri de Internet sau posta electronica. Aflat intr-o competitie ascutita cu Google pentru serviciile de e-mail, cu MSN pe partea de portaluri si cu amandoua in ceea ce priveste motoarele de cautare, Yahoo cauta astfel sa treaca cu un pas inaintea rivalilor.

 

In Romania, cu toate ca motoarele de cautare autohtone, serviciile de gazduire sau cele de email si-au facut de mult aparitia, inovatiile determinate de ceea ce ar trebui sa insemne batalia pentru intaietate pe piata nu sunt prea multe.

 

In ceea ce priveste numarul de pagini gazduite, piata este dominata de myDomain, serviciul de hosting oferit de Connex prin portalul myX, urmat de Kappa (portal si hosting oferite de Astral Telecom), Home.ro (RDS) si Romania Online (ROL), arata datele Asociatiei Nationale a Internet Service Providerilor (ANISP).

 

"Din punct de vedere al audientei pe partea de portal, conduce Kappa, urmat de ROL si home.ro", spune Mihai Batraneanu, presedintele ANISP. "Acest criteriu, al audientei este important, pentru ca determina incasarile din publicitate ale operatorilor respectivelor portaluri."

 

Cea mai simpla modalitate de a-ti face simtita prezenta pe Internet printr-o pagina de web si gazduirea conturilor de e-mail asociate acesteia este sa apelezi la un astfel de portal. Furnizorul iti ofera, in functie de banii pe care ii platesti, un spatiu mai mare sau mai mic pentru site si e-mail, (instrumentele cu ajutorul carora poti construi un site chiar fara sa fii specialist), asistenta tehnica si promovarea paginii de Internet pe motoarele de cautare si pe portal.

 

Vor ajunge insa furnizorii autohtoni de servicii sa ia in calcul oferirea gratuita de gazduire a site-urilor si a conturilor de email? Vom vedea. Un lucru e cert: aceste servicii se vor ieftini in viitor.

"Hosting-ul in sine nu e o afacere de mare perspectiva, nu se vor castiga bani multi din taxele lunare pentru aceste servicii pentru ca preturile vor fi tot mai mici.

 

Adevarata afacere va veni de urma publicitatii online", explica Batraneanu. "In anii urmatori, bugetele de publicitate ale companiilor se vor imparti intre televiziune si Internet." Piata romaneasca de publicitate pe Internet ramane, deocamdata, una foarte mica, incasarile anului trecut fiind de aproximativ un milion de euro.

 

Connex, cel mai mare jucator de pe piata din punctul de vedere al numarului de clienti, nici macar nu ofera spatiu publicitar pe portalul myX, prin care se face accesul la serviciul de gazduire MyDomain. "In momentul de fata, avem aproximativ 12.000 de domenii inregistrate prin serviciul myDomain. Conform datelor noastre, aceasta inseamna ca aproximativ un sfert din domeniile active din Romania sunt gazduite la Connex", spune Gabriela Matei, senior director Business Market al operatorului.

 

Evident ca interfata de acces la serviciile de gazduire myDomain se face prin intermediul portalului myX. Asadar, acesta ar putea oferi companiilor promovarea de produselor si serviciilor lor prin intermediul publicitatii online adresata cel putin unui sfert din persoanele fizice si juridice romanesti care au site-uri de Internet.

 

Ca sa nu mai vorbim de faptul ca myX, ca orice portal, ofera acces catre multe alte servicii, cum ar fi descarcarea de tonuri de apel, albume foto online, stiri, starea vremii, cotatii valutare, oferte turistice si altele. Prin urmare, numarul de accesari ale portalului este mult mai mare decat al celor 12.000 de utilizatori myDomain.

 

"Spre deosebire de majoritatea serviciilor accesibile de webhosting din piata, myDomain nu are o politica de publicitate online pe site-urile gazduite. Dupa cum se poate observa, nici portalul myX nu ofera publicitate online, deci nu are venituri din aceasta activitate", afirma Gabriela Matei. Oficialul Connex nu explica insa motivatia deciziei de a nu oferi spatiu spatiu publicitar online.

 

Daca portalul myX ar oferi asa ceva, foarte probabil ca piata autohtona a acestui tip de publicitate s-ar ridica foarte mult. Connex nu a dorit sa ne comunice veniturile realizate din activitatile de portal si webhosting, desi este evident faptul ca operatorul are o evidenta clara pentru acestea. "Cifra de afaceri pe 2004 a fost semnificativa, cea mai mare parte provenind din serviciul myDomain. Pentru 2005 estimam o crestere de 40% a acestor venituri fata de 2004", spune Gabriela Matei.

 

O situatie mult mai neobisnuita intalnim la Astral Telecom, care ofera portalul si serviciile de webhosting Kappa. Oficialii companiei afirma ca nu exista o evidenta separata a clientilor acestui serviciu, toti figurand drept clienti de Internet si date. La fel, nici veniturile de pe urma activitatii de hosting nu ne-au putut fi comunicate din acelasi motiv.

 

In schimb, cei de la RDS spun ca exista o evidenta separata a activitatii portalului si serviciului de gazduire home.ro. "Exista aceste evidente separate pe hosting si portal, insa ele trebuie extrase din baza de date. Din ce mi s-a transmis de la acel departament, aceasta operatiune este destul de dificila si, mai ales, dureaza mult timp, nu e vorba de o zi sau doua", explica Diana Modval, responsabil pentru relatii publice al companiei. Asteptam.

 

Intrebarea care se naste este daca in asemenea conditii mai poti sti daca o parte din business-ul tau e eficient sau nu si cum ai putea sa iti cresti veniturile. Daca un manager nu are evidenta veniturilor si cheltuielilor cu o anumita activitate sau trebuie sa astepte zile in sir pentru a extrage aceste informatii din baza de date, e greu de presupus ca poate lua o decizie rapida si corecta privind activitatea respectiva.

 

Cu mult mai simplu stau lucrurile pentru cei care ofera doar astfel de servicii, portalurile si webhostingul fiind activitatea de baza. Compania timisoreana Rospot, una dintre primele care a oferit servicii de gazduire prin intermediul Rohost, spune ca are in prezent circa 1.000 de clienti. "Sunt atat companii cat si alte institutii, chiar biserici sau armata", spune Cosmin Neagu, unul dintre asociatii firmei.

 

"Cifra de afaceri pe primele trei luni e undeva pe la 2 miliarde de lei, aproape cat tot anul trecut. Am realizat 2,5 miliarde in 2004, un miliard in 2003 si 600 de milioane in 2002, doar din webhosting si servicii direct legate de acesta", spune Neagu.

 

Piata autohtona de servicii de gazduire si portaluri se afla abia la inceput. In perspectiva in care cartea se va juca pe atragerea de publicitate online, companiile realizeaza ca serviciile atractive care le diferentiaza de competitie sunt cheia succesului si nu neaparat pretul redus. myX ofera o gama de servicii dedicate abonatilor de telefonie mobila, incercand sa isi asigure astfel fidelitatea a cel putin o parte din cei 5 milioane de utilizatori Connex. "Este posibila extinderea pe viitor a actualului serviciu myDomain.

 

Deoarece vorbim de un model de succes, cel mai probabil este ca acelasi model va fi reprodus si pentru clienti cu nevoi extinse", afirma Gabriela Matei de la Connex. La fel, ROL a lansat serviciul AirTickets, singurul care iti aduce biletul de avion acasa, dupa ce l-ai platit online. Compania are de gand sa isi extinda oferta si pentru alte tipuri de rezervari. Aici intra bilete la film, teatru, concerte, evenimente, rezervari la hoteluri sau restaurante.

 

Pe ansamblu insa, portalurile sau serviciile de gazduire romanesti inca "nu rup gura targului". La preturi suntem aproximativ la acelasi nivel cu ce se practica afara. Calitatea si diversitatea serviciilor difera insa. Potential de crestere pentru astfel de servicii exista insa suficient, pe masura ce companiile, firmele mici sau utilizatorii individuali vor simti nevoia sa-si prezinte afacerile pe internet.

 

Daca firmele mari prefera sa isi gazduiasca site-ul si conturile de email pe servere proprii, pentru afacerile mici si mijlocii e mai indicat sa apelezi la un furnizor de servicii. Unul dintre motive ar fi asigurarea securitatatii datelor, mai ridicata in cazul serverelor de gazduire ale companiilor specializate.

 

Un alt motiv este ca acesti furnizori ofera asistenta specializata atat din punct de vedere tehnic cat si al instrumentelor necesare constructiei site-urilor sau conturilor de email, fara a fi necesar un departament IT specializat in cadrul firmei. Asa cum s-a intamplat si cu alte domenii, nu ar fi exclus ca, la momentul in care piata de servicii de webhosting si portaluri va deveni matura, sa intre in atentia jucatorilor de afara. Pe cand yahoo.ro?

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Caut gazda virtuala in Romania
/actualitate/caut-gazda-virtuala-in-romania-978079
978079
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.