Cât de solvabil şi lichid a fost sistemul bancar românesc în 2023, cât a fost raportul credite/depozite şi la ce nivel a ajuns rata de neperformanţă NPL la finalul anului?

Autor: Claudia Medrega Postat la 07 februarie 2024 36 afişări

Cât de solvabil şi lichid a fost sistemul bancar românesc în 2023, cât a fost raportul credite/depozite şi la ce nivel a ajuns rata de neperformanţă NPL la finalul anului?

Lichiditatea sistemului bancar  românesc s-a îmbunătăţit în 2023 faţă de anul 2022, poziţionându-se, de asemenea, şi peste valorile sectorului bancar din UE. Totodată, solvabilitatea sistemului bancar s-a menţinut peste 20%, depăşind cerinţele prudenţiale aplicabile, precum şi peste media europeană, potrivit datelor BNR. Iar rata NPL a coborât la 2,3%.

Sectorul bancar românesc a continuat tendinţa de îmbunătăţire a condiţiei sale financiare şi prudenţiale, în pofida provocărilor generate de contextul macroeconomic şi geopolitic dificil al anului 2023, susţine banca centrală.

„Creşterea înregistrată de indicatorul de acoperire a necesarului de lichiditate (LCR –Liquidity Coverage Ratio) a fost semnificativă (281% la finele anului 2023, faţă de 209% în 2022), nivelul indicatorului depăşind cu mult limitele reglementate (100%) şi pe cele ale mediei europene (160,7% la septembrie 2023, ultima dată disponibilă). Indicatorii de evaluare a solvabilităţii s-au menţinut peste cerinţele prudenţiale aplicabile, valoarea acestora fiind superioară mediei europene, respectiv 22,3%, faţă de media UE de 19,9% în septembrie 2023”, potrivit BNR.

Şi indicatorii pe baza cărora se evaluează calitatea creditelor acordate au cunoscut, de asemenea, o dinamică pozitivă, în pofida unor influenţe semnificative asupra capacităţii de plată a debitorilor.

Astfel, rata creditelor neperformante, care a coborât la 2,3% în decembrie 2023, şi gradul de acoperire cu provizioane, de 65,5% în decembrie 2023, plasează sectorul bancar românesc într-o categorie de risc scăzut la nivelul UE.

„Prin scăderea înregistrată în cursul anului 2023, rata creditelor neperformante raportate  la nivelul sistemului bancar romanesc a consemnat un minim istoric de la data implementării metodologiei Autorităţii Bancare Europene (ABE) pentru determinarea acestui indicator (2014). Toate aceste performanţe înregistrate la nivelul sistemului bancar au contribut la creşterea ratingului de ţară şi implicit, la un acces mai uşor şi costuri mai mici pentru împrumuturile externe ale statului român”.

Raportul dintre credite şi depozite, calculat pentru clientela nebancară, se a ajuns la 67,8% în decembrie 2023, în uşoară scădere faţă de 71,4% în decembrie 2022.

Profitabilitatea sectorului bancar a continuat să se consolideze, indicatorii privind eficienţa utilizării capitalurilor şi a activelor fiind de 20,4% (ROE), respectiv de 1,8% (ROA) la finele anului 2023, peste nivelurile din anul anterior (16,4%, respectiv 1,5%, decembrie 2022).

„Creşterea profitului a fost susţinută şi de investiţiile băncilor în digitalizare. Pe lângă consolidarea sistemului bancar, procesul de digitalizare a permis un acces crescut al clienţilor la produsele şi serviciile bancare prin utilizarea canalelor digitale.”

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.