Cine sunt câştigătorii celor mai valoroase contracte de achiziţii publice încheiate în 2020. Francezii de la Alstom şi familia Umbrărescu deschid clasamentul. Primele 20 de contracte au o valoare cumulată de peste 6,5 mld. lei

Autor: Alina-Elena Vasiliu Postat la 08 aprilie 2021 220 afişări

Alstom Transport, Spedition UMB şi Sa & Pe Construct sunt câştigătorii celor mai mari trei contracte de achiziţii publice încheiate în 2020 în România.

Cine sunt câştigătorii celor mai valoroase contracte de achiziţii publice încheiate în 2020. Francezii de la Alstom şi familia Umbrărescu deschid clasamentul. Primele 20 de contracte au o valoare cumulată de peste 6,5 mld. lei

Alstom Transport, Spedition UMB şi Sa & Pe Construct sunt câştigătorii celor mai mari trei contracte de achiziţii publice încheiate în 2020 în România. Dacă lider este un contract de aproape 3 miliarde de lei, pentru reabilitarea liniei de cale ferată Braşov-Simeria, celelalte proiecte de pe podium valorează 680 mil. lei, respectiv 670 mil. lei, arată datele furnizate de Confidas.ro la solicitarea ZF.

Spedition UMB şi-a adjudecat contractul pentru proiectarea şi execuţia secţiunii 3B din autostrada Braşov - Târgu-Mureş - Cluj -Oradea, în vreme ce Sa&Pe Construct se ocupă de proiectarea şi execuţia tronsonului 3 din drumul expres Craiova - Piteşti. Cele două firme sunt ale aceluiaşi acţionar, Dorinel Umbrărescu, recunoscut pentru parteneriatele sale cu statul.

Datele de la Confidas arată că Spedition UMB este controlată de Mirela Umbrărescu (89% din acţiuni), asociaţi fiind şi Dorinel Umbrărescu, Alexandru Teodor Umbrărescu şi Petru Răzvan Umbrărescu. Ultimii doi sunt şi cei care deţin Sa & Pe Construct, cu pachete egale de acţiuni.

Câşigătoarea celui mai valoros contract de anul trecut este însă Alstom Transport, o companie care dezvoltă şi comercializează sisteme, echipamente şi servicii pentru sectorul feroviar, cu afaceri de 246,7 mil. lei în 2019. Alstom a implementat, printre altele, şi soluţiile de semnalizare electronică din magistrala 5 a metroului din Bucureşti, pusă în funcţiune în toamna lui 2020.

Alstom Transport este parte a grupului francez Alstom şi derulează proiecte feroviare şi în Bulgaria, Serbia, Croaţia. Pe plan local, contractul de 2,9 miliarde de lei pe care şi l-a adjudecat, cel mai valoros din 2020, vizează reabilitarea liniei de cale ferată Braşov-Simeria, componentă a Coridorului Rin - Dunăre.

În total, primele 20 de contracte au o valoare cumulată de peste 6,5 miliarde de lei, arată calculele ZF.

Autotehnorom (deţinută de Operational Autoleasing şi Ion Vasile Rîpan), Secol Societa Edile Costruzioni e Lavori (subsidiara unui grup italienesc), Strabag (subsidiara unui grup austriac), Somet (Ştefan Marian Stanciu, Iulia Dulamita, Otilia Ciobanu şi compania PPM) sunt alte companii care se numără printre câştigătorii contractelor publice încheiate anul trecut.

În analiză se mai regăsesc şi firme precum Lemacons sau Erpia, care au ieşit în evidenţă mai ales după ce şi-au majorat spectaculos afacerile în timp scurt.

Lemacons, de pildă, o companie de construcţii din Galaţi deţinută de doi antreprenori români, a făcut afaceri mai mult decât duble în 2019 faţă de 2018. Prin urmare, cifra de afaceri a companiei a fost de 138 de milioane de lei, faţă de 63 de milioane de lei în 2018. Profitul a trecut de asemenea printr-o dublare în decurs de un an, situându-se la 1,8 milioane de lei. Numărul de angajaţi a crescut cu aproape 60, până la 314. Lemacons este controlată de Bogdan Lefter, care deţine un pachet de 80% din acţiuni, iar celălalt acţionar este Alin Constantinescu (20%), potrivit datelor disponibile pe platforma de analiză a companiilor Confidas.ro. Compania a câştigat un contract de 106,5 milioane de lei, pentru modernizarea drumului naţional DN 2L Soveja-Lepşa.

La rândul său, şi Erpia, o companie cu activitate în construcţia de drumuri şi autostrăzi, a raportat pentru 2019 o cifră de afaceri mai mult decât dublă comparativ cu anul precedent, rezultatul fiind de 80 de milioane de lei, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe. Firma din Craiova şi-a extins numărul de angajaţi cu circa 40, până la 175. Erpia este controlată, conform Confidas, de firme Luterec Impex, deţinută, la rândul ei, de Lucian Căpitănescu. Erpia are în mâini un contract de aproape 100 de milioane de lei pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare în zona Călăraşi-Bechet.

Contractele publice pentru lucrări de infrastructură sunt o mină de aur pentru multe firme de construcţii, care reuşesc astfel să-şi majoreze spectaculos cifrele de afaceri de la un an la altul. În anii în care însă nu reuşesc să ajungă la astfel de proiecte, scăderile sunt abrupte.

Sucursala Regională de Căi Ferate Iaşi, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) şi Compania Naţională de Investiţii (CNI) sunt autorităţile care ocupă podiumul în clasamentul celor mai valoroase contracte de achiziţii publice încheiate în 2020, arată o analiză făcută de ZF. Astfel, primele trei autorităţi au încheiat anul trecut contracte de peste 8,5 miliarde de lei cumulat, CFR şi CNI adjudecându-şi proiecte de peste 3 miliarde de lei fiecare.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.