Când nu mai sunt bani nici măcar pentru luxul second-hand, criza nu e departe: Preţurile unora dintre cele mai iubite obiecte de bogaţii lumii s-au prăbuşit la minimul ultimilor doi ani

Postat la 18 noiembrie 2023 102 afişări

Când nu mai sunt bani nici măcar pentru luxul second-hand, criza nu e departe: Preţurile unora dintre cele mai iubite obiecte de bogaţii lumii s-au prăbuşit la minimul ultimilor doi ani

Preţurile pentru ceasurile Rolex şi Patek Philippe  au scăzut luna trecută la cel mai mic nivel din ultimii doi ani, scrie Bloomberg.

Indicele Bloomberg Subdial Watch Index a scăzut cu 1,8% în octombrie, coborând la cel mai scăzut nivel din 2021. Indicele, care urmăreşte preţurile pentru cele mai tranzacţionate 50 de ceasuri în funcţie de valoare pe piaţa secundară, este acum în scădere cu 42% de la un maxim înregistrat în aprilie 2022.

Scăderile urmează unei creşteri masive a preţurilor la niveluri record pentru cele mai solicitate modele Rolex, Patek şi Audemars Piguet în timpul pandemiei. Acum, când ratele dobânzilor au crescute pe fondul unei inflaţii puternice, coroborate cu tensiuni geopolitice în creştere şi o creştere economică şubredă, colecţionarii de ceasuri limitează achiziţiile de ceasuri.

„Observăm o presiune în piaţă, ceea ce ar putea duce la un nou declin al preţurilor, pe măsură ce dealerii reduc evaluările pentru a urmări vânzările”, a declarat Christy Davis, co-fondator al Subdial, o platformă de tranzacţionare a ceasurilor cu sediul în Marea Britanie.

Numărul de ceasuri de ocazie disponibile pe piaţa secundară a crescut cu 5% din august, potrivit Subdial. Incertitudinea preţurilor, care măsoară diferenţa dintre preţurile oferite pentru un ceas de diferiţi vânzători, a crescut cu 12% în aceeaşi perioadă.

Pe măsură ce cumpărătorii au devenit mai precauţi şi mai exigenţi, numărul mediu de zile în care un ceas second-hand are nevoie pentru a se vinde a crescut cu 8% din august, potrivit datelor compilate de Subdial.

Un indice al mărcii Rolex a scăzut cu 1,5% luna trecută şi a scăzut acum cu 27% de la vârful de piaţă din aprilie 2022, arată datele compilate de Bloomberg şi Subdial. Un indice al preţurilor modelelor Patek Philippe a scăzut cu 2,3% în octombrie şi este acum în scădere cu 47% din aprilie 2022.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
lux,
refuz,
preturi,
ceasuri,
second-hand,
bani

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.