Când bogaţii nu mai au bani de lux, nici criza nu este departe. Ceasurile elveţiene îşi găsesc cu greu proprietari pe măsură ce apetitul pentru lux îşi pierde din avânt

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 20 februarie 2024 94 afişări

Când bogaţii nu mai au bani de lux, nici criza nu este departe. Ceasurile elveţiene îşi găsesc cu greu proprietari pe măsură ce apetitul pentru lux îşi pierde din avânt

Exporturile elveţiene de ceasuri au crescut modest în ianuarie, în condiţiile în care creşterea economică a încetinit, iar cererea slabă pentru ceasurile de lux afectat sectorul, scrie Bloomberg.

Exporturile lunare au crescut cu 3,1% până 2,2 miliarde de dolari a anunţat Federaţia Industriei Elveţiene a Ceasurilor. Creşterea a fost  11,8% în prima jumătate a anului trecut. Numărul de ceasuri exportate a crescut cu 2,9%, până la 1,2 milioane, în condiţiile în care livrările de ceasuri ale colaborărilor Blancpain şi Omega ale brandului Swatch au impulsionat cererea în segmentul inferior.

Analistul Thomas Chauvet de la Citigroup a declarat că cifrele au arătat „un început slab de an”.

Cumpărătorii de ceasuri elveţiene de lux îşi restrâng cheltuielile pe fondul îngrijorărilor economice şi geopolitice, după un boom al cererii din perioada pandemiei.

Numărul de ceasuri exportate cu preţuri de peste 3.000 de franci a scăzut cu 4,5% în ianuarie, chiar dacă valoarea lor a crescut cu 4,3%, a precizat Federaţia într-un comunicat. În acelaşi timp, numărul de ceasuri exportate cu un preţ en-gros mai mic de 200 de franci a crescut cu 5,5%, impulsionat de marca omonimă a Swatch Group AG.

Exporturile către SUA, cea mai mare piaţă pentru ceasurile elveţiene, au crescut cu un modest 2,2% . Exporturile din China au crescut cu 5%, în timp ce livrările către Hong Kong au scăzut cu 4,7%.

Exporturile de ceasuri au atins un nivel record de 26,7 miliarde de franci elveţieni ca valoare în 2023, dar rata de creştere a vânzărilor a scăzut la doar 3,6% în a doua jumătate a anului, deoarece consumatorii s-au retras.

Industria ceasurilor de lux este al treilea cel mai mare sector de export din Elveţia şi are aproximativ 60.000 de angajaţi. Producătorii de ceasuri de lux, de la Rolex la Patek Philippe şi până la Vacheron Constantin, vor prezenta noi modele la târgul anual Watches and Wonders, care va avea loc în aprilie la Geneva.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
lux,
refuz,
ceasuri,
bani,
bogati,
clienti,
criza,
pierdere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.