Câciu: Inflaţia anuală la alimente este de doar 2,81%, aproape de 3 ori mai mică decât cea generală

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 12 aprilie 2024 26 afişări

Inflaţia anuală la alimente este de doar 2,81%, aproape de 3 ori mai mică decât inflaţia generală si de aproape 10 ori mai mică decât în martie 2023 când era 21,56%, afirmă ministrul Proiectelor Europene, Adrian Câciu.

Câciu: Inflaţia anuală la alimente este de doar 2,81%, aproape de 3 ori mai mică decât cea generală

„Inflaţia anuală la alimente este de doar 2,81%, aproape de 3 ori mai mică decât inflaţia generală si de aproape 10 ori mai mică decât în martie 2023 când era 21,56%. Pe simplu explicat: Măsurile guvernului, care s-au adresat exclusiv unor produse alimentare de bază, şi-au atins scopul. Şi vor continua! În subsidiar, din analiza structurii inflaţiei, la acest moment rezultă că influenţele s-au mutat din zona produselor alimentare înspre servicii (inflaţie anuală de 10,2%, dar cu trend de regres, având în vedere c la 3 luni este 2,7%) şi mărfuri nealimentare(inflaţie anuală de 8,06% dar cu trend de regres având în vedere că la 3 luni este 2,2%)”, scrie pe Facebook Adrian Câciu.

El spune că, „dacă nu apar alte şocuri externe, efectul de bază se va diminua iar inflaţia din zona serviciilor şi a mărfurilor nealimentare va încetini, în trendul prognozat, adică sub 5% la final de an”.

„Sunt însă multe de făcut pentru a continua trendul de creştere a puterii de cumpărare a românilor. S-a intrat pe teritoriu pozitiv în ultimele 10 luni(practic s-a intrat in a treia etapa pe care o anuntam în 2022, respectiv aceea de creştere, după etapele de compensare din 2022 şi stabilizare din 2023). Iar acest deziderat este o prioritate pentru noi”, încheie Câciu.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
câciu,
inflaţie,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.