Bursele lumii au intrat din nou pe roşu: investitorii ies din China, speriaţi că statul nu va susţine companiile chineze. În Europa, totul este pe minus. Indicele fricii VIX este pe plus. La Bucureşti, Bursa are la ora 14:00 o scădere de 1% pe indicele BET. Transgaz scade cu 3,6%, Transelectrica, Electrica şi BRD cu peste 2%

Autor: Tibi Oprea Postat la 17 august 2023 77 afişări

Bursele lumii au intrat din nou pe roşu: investitorii ies din China, speriaţi că statul nu va susţine companiile chineze. În Europa, totul este pe minus. Indicele fricii VIX este pe plus. La Bucureşti, Bursa are la ora 14:00 o scădere de 1% pe indicele BET. Transgaz scade cu 3,6%, Transelectrica, Electrica şi BRD cu peste 2%

Bursele internaţionale erau în teritoriu negativ joi, pe măsură ce temerile investitorilor cresc pe fondul veştilor îngrijorătoare legate de economie venite din China. Şi în SUA investitorii se tem de noi creşteri ale ratelor dobânzilor după minuta băncii centrale, iar Europa a preluat trendul, bursele fiind într-o mare de roşu.

Indicele fricii (sau al volatilităţii) VIX avea o creştere de 0,6% la ora redactării acestei ştiri. Când indicele creşte, valoarea indicelui american S&P 500 scade.  Cu cât VIX este mai mare, cu atât mai mare este nivelul de teamă şi incertitudine de pe piaţă, nivelurile de peste 30 indicând o incertitudine uriaşă.

Acţiunile europene au scăzut, în principal pe fondul deprecierii acţiunilor bancare, în condiţiile în care tot mai multe tot mai multe dovezi că economia chineză îşi pierde rapid din avânt au ţinut investitorii cu sufletul la gură. În Marea Britanie sunt de asemenea îngrijorări tot mai mari legate de inflaţia persistentă.

Indicele european al băncilor STXE 600 scădea la ora 14.00 cu 0,7%, atingând un minim al ultimei săptămâni, acesta având expunere pe banca chineză HSBC, cea mai mare bancă din Europa în ceea ce priveşte capitalizarea (61 mld. lire sterline), care a coborât pentru a cincea sesiune la rând, la un minim al ultimelor cel puţin două luni, scrie Reuters.

În acelaşi timp, indicele londonez FTSE 100 avea minus 0,2%, indicele german DAX scădea cu 0,12%, indicele francez CAC 40 se deprecia cu 0,1%, cel italian FTSE MIB avea minus 0,12%, iar indicele paneuropean Stoxx 600 avea minus 0,2%, arată datele MarketWatch.

„Majoritatea participanţilor au continuat să vadă riscuri semnificative de creştere a inflaţiei, ceea ce ar putea necesita o înăsprire suplimentară a politicii monetare”, se arată în minuta Fed de la ultima şedinţă.

Pe de altă parte, în România, creşterea economică la jumătate de an este sub prognoze, de 1,7%, dar economiştii spun că nu este un dezastru o creştere mai mică, având în vedere situaţia globală actuală. Cam 2% ar urma să fie creşterea economică pe întreg anul, spune economistul Ionuţ Dumitru, în vreme ce economistul Adrian Codîrlaşu, spune că va fi „doi şi un pic“.

Bursa de Valori Bucureşti scădea joi la ora 14.00 cu 1,06% prin prisma indicelui principal BET, dinamică determinată în principal de scăderea acţiunilor Transgaz cu 3,6%, Transelectrica cu 2,6%, BRD cu 2,3% arată datele agregate de ZF de la BVB. Aproape toate companiile din prima ligă bursieră erau pe minus. Doar Hidroelectrica şi MedLife au mai trecut în teritoriu pozitiv în timpul şedinţei de tranzacţionare.

De altfel, toţi indicii bursieri locali au scăderi, de la 0,1% pentru BET-FI, indicele SIF-urilor şi al Fondului Proprietatea, la 1,3% pentru ROTX, indice creat în colaborare cu Bursa din Viena. La ora prânzului lichiditatea era de 28 de milioane de lei, cele mai tranzacţionate acţiuni fiind Hidroelectrica (5,8 mil. lei), OMV Petrom (4,4 mil. lei) şi Fondul Proprietatea (2,7 mil. lei).

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
scadere,
bucuresti,
indice,
burse,
investitori

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.