Bursă. Surpriză: Analiştii Morgan Stanley au redus preţul ţintă pentru Hidroelectrica de la 110 lei la 95 de lei pe acţiune. Preţul din piaţă este de 125 de lei

Autor: Tibi Oprea Postat la 22 ianuarie 2024 50 afişări

Bursă. Surpriză: Analiştii Morgan Stanley au redus preţul ţintă pentru Hidroelectrica de la 110 lei la 95 de lei pe acţiune. Preţul din piaţă este de 125 de lei

Analiştii băncii americane de investiţii Morgan Stanley au redus preţul ţintă pentru acţiunile producătorului de energie verde Hidroelectrica (simbol bursier H2O) de la 110 lei la 95 de lei, adică în scădere cu circa 24% faţă de preţul curent de tranzacţionare de aproape 125 de lei, conform calculelor realizate de ZF pe baza unui raport de analiză citat de Bloomberg.

Hidroelectrica a fost retrogradată astfel la „underweight” de către Morgan Stanley pe fondul scăderii preţurilor la energia electrică în Europa. Atât compania românească de stat, cât şi compania poloneză CEZ „par scumpe acum”, a spus analistul Arthur Sitbon.

Sitbon notează faptul că recenta corecţie a preţului energiei electrice la 85 de euro pe megawatt, de la 120 de euro în ultimele trei luni nu se reflectă în creşterea preţului acţiunilor H2O în aceeaşi perioadă. Dacă o acţiune încadrată la „underweight”, înseamnă că aceasta subperformează în comparaţie cu industria sau cu indicele din care face parte

Aceleaşi îngrijorări legate de preţul energiei se aplică şi în cazul CEZ, încadrată de asemenea la „underweight”. La CEZ, Morgan Stanley a redus targetul de preţ de la 830 de coroane cehe la 770 de coroane cehe, acţiunile fiind tranzacţionate la aproximativ 925 de coroane cehe.

Hidroelectrica are o capitalizare de 56,2 mld. lei şi este controlată în proporţie 80% de statul român, prin Ministerul Energiei. Acţiunile H2O înregistrează un declin de 6,9% în ultima săptămână, pe un rulaj de 118 mil. lei, scăderea de luni fiind de 3,4%, pe tranzacţii de 37 mil. lei, arată datele BVB.

Compania a încheiat primele nouă luni din 2023 cu un profit net de 5,2 mld. lei, în creştere cu 42% faţă de rezultatul net de 3,65 mld. lei din ianuarie-septembrie 2022, la venituri de 9,6 mld. lei, plus 32%, arată datele din raportul financiar trimestrial.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.