Bursă. Noi maxime istorice pentru piata de capital din Romania la inceputul anului 2024

Autor: Valeriu Dănilă Postat la 13 februarie 2024 20 afişări

Bursă. Noi maxime istorice pentru piata de capital din Romania la inceputul anului 2024

Piaţa de capital din România a început anul 2024 cu noi recorduri în ceea ce priveşte capitalizarea companiilor listate şi nivelul indicelui principal BET şi a continuat astfel dinamica pozitivă din anul precedent, caracterizat de performanţe record pe multiple paliere.

Astfel, pe parcursul lunii ianuarie, capitalizarea emitenţilor de pe Piaţa Principală şi AeRO ale Bursei de Valori Bucureşti a atins maximul de 321 miliarde de lei (64,5 miliarde de euro), reflectând încrederea investitorilor în perspectivele de creştere a economiei româneşti şi a companiilor listate, se arată într-un comunicat de presă emis de BVB.

Pe 15 ianuarie 2023, indicele reprezentativ BET, care reflectă evoluţia celor mai tranzacţionate 20 de acţiuni, a atins maximul istoric de 15.803 de puncte, ceea ce la acel moment corespundea unei creşteri de 2,8% de la începutul anului.

Indicele a încheiat luna ianuarie cu 0,9% peste nivelul din decembrie 2023, la 15.512 puncte, ianuarie fiind a treia lună consecutivă pe plus, după ce în decembrie a urcat cu 4,5% şi în noiembrie cu 3,5%. Toţi indicii bursieri, cu excepţia BET-FI, au închis pe plus prima lună din 2024, cu aprecieri chiar de aproape 6% în cazul indicelui BET-AeRO.

“Piaţa de capital a continuat în ianuarie 2024 evoluţia pozitivă din anul 2023, ceea ce evidenţiază interesul investitorilor pentru oportunităţile oferite de economie, mediul antreprenorial şi companiile listate. Activitatea în rundele de finanţare prin intermediul Bursei de Valori Bucureşti continuă şi am avut deja prima listare din acest an, o emisiune de obligaţiuni municipale în valoare de 76 milioane de euro, a Consiliului Judeţean Cluj, iar semnalele pe care le primim sunt că listările vor continua”, a declarat Radu Hanga, preşedintele BVB.

În ultima şedinţă din ianuarie, capitalizarea companiilor listate pe Piaţa Principală şi AeRO a fost de 317,9 miliarde de lei, în creştere cu aproximativ 9 miliarde de lei faţă de ultima şedinţă de tranzacţionare din 2023.

Evoluţia pozitivă vine după ce în 2023 piaţa de capital din România a atins multiple maxime istorice, într-un an în care unul dintre momentele cheie a fost realizarea cu succes a celei mai mari listări de acţiuni din Europa, şi anume cea a Hidroelectrica, în valoare de 9,3 miliarde de lei (1,8 miliarde de euro). Aceasta listare a consolidat poziţia BVB în peisajul financiar european şi a generat un val semnificativ de interes şi încredere în piaţa de capital din România.

“La începutul anului 2024, piaţa de capital din România a înregistrat noi recorduri în ceea ce priveşte capitalizarea companiilor listate şi nivelul indicelui principal BET, continuând astfel trendul pozitiv din anul precedent. Am consemnat o valoare medie zilnică a tranzacţiilor cu toate instrumentele, atât pe Piaţa Reglementată cât şi pe piaţa AeRO, de 87 milioane de lei, printre cele mai ridicate valori înregistrate în lunile ianuarie ale ultimilor ani”, a arătat Adrian Tănase, CEO-ul BVB.

Numărul investitorilor de pe piaţa de capital din România a continuat să crească şi a ajuns la finalul lui 2023 la 179.000, un nou maxim istoric, potrivit datelor Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI). Numărul de investitori s-a majorat cu 46.000, respectiv 34% faţă de 2022, cea mai mare creştere fiind în T2 (18.000), când a fost şi perioada de discount în IPO H2O. În T1 şi T3 au fost câte circa +8.500/trimestru, iar în T4 au fost peste 10.000.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BVB,
Bursa,
Radu Hanga,
Adrian Tanase,
crestere,
BET

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.