Bursa de la Bucureşti a depăşit în 2023 toate bursele dezvoltate din vestul Europei privind randamentul, cât şi indicii S&P 500 şi Dow Jones din SUA. Dinamicile, mai ridicate în estul continentului

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 22 ianuarie 2024 156 afişări

Bursa de la Bucureşti a depăşit în 2023 toate bursele dezvoltate din vestul Europei privind randamentul, cât şi indicii S&P 500 şi Dow Jones din SUA. Dinamicile, mai ridicate în estul continentului

Pieţele au crescut anul trecut în aşteptarea scăderilor de dobândă monetară din 2024 În America, evoluţiile au fost marcate de rezultatele industriei tech, susţinute la rândul lor de fenomenul AI La BVB, listarea Hidro din iulie şi dividendele distribuite în toamnă au fost capete de afiş

Cu o creştere de 31,8% prin indicele de referinţă BET la finele lui 2023, Bursa de Valori Bucureşti s-a încadrat cu mult peste dinamicile afişate în acelaşi an de pieţele dezvoltate de capital din vestul Europei, adică Regatul Unit, Germania, Franţa, Italia şi Spania. De altfel, într-un an marcat de listarea istorică a Hidroelectrica (H2O), distribuirea unor sume istorice către investitorii de la BVB şi încadrarea rezultatelor financiare în aşteptările participanţilor la piaţă, randamentul a ajuns la 40% prin indicele dividendelor BET-TR.

Prin comparaţie, pe Wall Street, indicii Dow Jones Industria Average, S&P 500 şi Nasdaq 100 au crescut cu 12,7%, 24%, respectiv 53,8%, susţinuţi de frenezia creată în jurul inteligenţei artificiale (AI) şi rezultatelor înregistrate de marile companii tech, precum Microsoft, Nvidia şi Alphabet (Google).

Indicele londonez FTSE 100 a încheiat anul cu un plus de 3,8%, în vreme ce, la Paris, CAC 40 a urcat cu 14,4%, iar indicele DAX de la Frankfurt s-a apreciat cu 20,3%, arată datele agregate de ZF. În Spania, la Madrid, IBEX 35 a crescut cu 20,7%, în timp ce FTSE-MIB a înregistrat la Milano un avans de 28%.

Se observă totodată că evoluţiile au tins să fie mai ridicate în estul continentului, cu randamente de 30,8% în Polonia, 36,7% în Croaţia şi 17,2% în Cehia. Pe plan global, prin MSCI All-World, creşterea a ajuns la 20,1%.

Dinamica la nivelul Europei a fost de 12,6% prin prisma indicelui paneuropean Stoxx 600, acţiunile tech afişând unele dintre cele mai bune performanţe, susţinute de speranţele investitorilor privind reducerea dobânzilor în 2024. Pieţele globale s-au redresat în ultimele două luni de anul trecut, întrucât randamentele obligaţiunilor au înregistrat scăderi pe fondul estimărilor privind relaxarea politicilor monetare ale principalelor bănci centrale. 

Totuşi, Banca Centrală Europeană a declarat recent că scăderea dobânzilor la euro ar putea avea loc mai târziu decât anticipau investitorii, respectiv în vară, alimentând un nou val de scăderi la nivelul continentului, inclusiv la BVB. Anul acesta, fără dinamica de luni, 22 ianuarie, Stoxx 600 este pe minus cu 2%, faţă de un plus de 1,6% pe BET, într-o aparentă continuare a trendului de anul trecut, când piaţa locală a supraperformat prin contrast cu bursele vestice.

Dinamica BVB din 2023 a venit în contextul mult aşteptatei listări a producătorului de energie electrică verde Hidroelectrica, după una dintre cele mai mari oferte publice de vânzare de acţiuni de anul trecut la nivel global, în valoare de două miliarde de euro. Cea mai mare parte din evoluţia sus menţionată de 31,8% a fost realizată în a doua jumătate a anului, deci după debutul companiei de stat.

O parte din investitorii care nu au putut cumpăra cât şi-au dorit în timpul IPO-ului s-au orientat ulterior asupra altor emitenţi de la BVB. De asemenea, achiziţiile au continuat şi la Hidroelectrica, în aşteptarea unor rezultate anuale istorice şi distribuirii de dividende în 2024. Astfel, de la listare, acţiunile H2O au marcat peste 20 de maxime istorice la Bursă.

Listarea din 12 iulie a susţinut numărul de investitori de la BVB, ajuns la circa 170.000 de conturi deschise, cât şi lichiditatea medie zilnică, care a atins 154 de milioane de lei pe toate instrumentele financiare disponibile la tranzacţionare, un plus de 62% faţă de anul precedent, la care a contribuit şi continuarea programului de titluri de stat Fidelis.

Pe de altă parte, din toamnă, investitorii au fost cu ochii pe distribuirea dividendelor de 9,3 miliarde de lei ale Fondului Proprietatea (FP), alocate după ce compania şi-a vândut participaţia de 20% la Hidroelectrica. Evenimentul a marcat cea mai mare distribuire de cash din istoria României şi a contribuit inclusiv la maximele istorice atinse anul trecut de Bursă, în vreme ce o parte din bani s-au reîntors în piaţă, în special pe emitenţi cu profitabilitate solidă şi politici constante de remunerare a acţionarilor. Din total, două miliarde de lei au mers la persoane fizice române.

Apoi, investitorii au încasat dividende de la 900 de milioane de lei de la Banca Transilvania (TLV) şi dividende speciale de 2,8 miliarde de lei de la OMV Petrom (SNP), susţinând cotaţiile celor doi emitenţi şi ale altor companii din structura indicelui de referinţă.

„Rezultatele la nouă luni au fost destul de bune pentru majoritatea companiilor din BET, sistemul bancar a avut creşteri – Banca Transilvania de 37% (pe profit – n.r.), iar BRD de peste 20%. Hidroelectrica a avut o creştere de 42% pe profit; să vedem dacă vor confirma până la sfârşitul anului”, spune Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare al Goldring, pentru ZF.

Prin BET-TR, 2023 a fost al treilea cel mai performant an din ultimii zece pentru investitorii de la BVB după 2019 (randament de 47%) şi 2021 (40%). Ultimul maxim istoric de anul trecut a fost înregistrat pe 19 decembrie, când indicele a închis la 32.076 de puncte. Minimul din 2023 a fost pe 26 iunie, respectiv 23.865, deci cu 26% sub maxim.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.