Barroso îl avertizează pe Putin să nu impună noi restricţii comerciale Ucrainei

Autor: Luminiţa Bogdan Postat la 01 octombrie 2014 38 afişări

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, l-a avertizat, miercuri, pe preşedintele rus Vladimir Putin să nu impună noi restricţii comerciale Ucrainei.

"Aplicarea unui decret" adoptat recent de Guvernul rus care "propune noi bariere comerciale între Rusia şi Ucraina (...) este contrară" acordului prin care UE a acceptat să amâne aplicarea Acordului de Liber Schimb cu Ucraina, a subliniat Barroso, într-o scrisoare adresată preşedintelui Vladimir Putin.

Şeful Executivului european a răspuns la o scrisoare trimisă la 17 septembrie de preşedintele rus, în care acesta solicită modificarea Acordului de Asociere între UE şi Ucraina, aflat la originea conflictului din Ucraina şi a crizei cu Rusia.

Pentru detensionarea situaţiei, Bruxellesul a acceptat la 12 septembrie să amâne pâna la 1 ianuarie 2016 aplicarea prevederilor economice din Acordul de Asociere.

În schimbul acestei concesii vizând să răspundă la îngrijorările Rusiei cu privire la un aflux de produse europene pe piaţa rusă, Moscova s-a angajat să menţină regimul preferenţial stabilit pentru Ucraina înainte de declanşarea crizei.

Guvernul rus a întocmit totuşi o listă cu măsuri de retorsiune care vor fi aplicate dacă Kievul nu îşi respectă partea sa din contract. Premierul rus, Dmitri Medvedev, a indicat că în acest caz va fi aplicat un decret adoptat la 19 septembrie, care prevede introducerea unor taxe asupra produselor provenind din Ucraina.

"În acest context", recentul decret rus provoacă "profunde preocupări" în cadrul UE, a mai afirmat Barroso, care a reamintit fiecare punct al acordului din 12 septembrie. "Subliniez că propunerea de a amâna aplicarea Acordului de Liber Schimb este legată de continuarea regimului comercial preferenţial" şi "toate părţile trebuie să aplice aceste concluzii cu bună-credinţă", mai arată scrisoarea preşedintelui Comisiei Europene.

De asemenea, Barroso şi-a reafirmat opoziţia faţă de solicitarea preşedintelui Putin cu privire la modificarea Acordului de Asociere. El a reamintit că Acordul "este bilateral" şi, în consecinţă, "orice modificare" revine doar celor două părţi implicate. Compromisul din 12 septembrie "nu poate şi nu trebuie în niciun caz să limiteze prerogativele suverane ale Ucrainei", a subliniat el.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UE,
RUSIA,
UCRAINA
/actualitate/barroso-il-avertizeaza-pe-putin-sa-nu-impuna-noi-restrictii-comerciale-ucrainei-13359649
13359649
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.