Barack Obama ar fi ameninţat că va doborî avioanele israeliene dacă acestea atacă Iranul

Autor: Iuliana Enache Postat la 02 martie 2015 2110 afişări

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, ar fi ameninţat în 2014 că armata americană va doborî avioanele israeliene dacă acestea vor încerca să distrugă instalaţiile nucleare iraniene, acuzaţii respinse duminică de Casa Albă, relatează Washington Times, în ediţia electronică.

Ameninţarea lui Obama l-ar fi descurajat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu să trimită avioane în Iran, după ce Israelul a descoperit că Statele Unite au început negocieri secrete cu Teheranul şi că cele două ţări se pregătesc să semneze un acord, susţine cotidianul kuwaitian Al-Jarida.

"Netanyahu şi comandanţii săi au convenit, după patru nopţi de deliberări, să îl desemneze pe şeful Statului Major al armatei israeliene Benny Gantz să pregătească o operaţiune împotriva programului nuclear iranian. În plus, Netanyahu şi miniştrii său au decis să facă tot ce pot pentru a descuraja un posibil acord între Iran şi casa Albă pentru că acesta ar ameninţa securitatea Israelului", afirmă cotidianul kuwaitian.

Acesta adaugă că planul israelian a fost exersat timp de câteva săptămâni, iar forţele aeriene israeliene au trimis avioane în spaţiul aerian iranian pentru a simula atacul planificat.

Al-Jarida susţine, de asemenea, că surse "bine plasate" au confirmat că un membru al Guvernului israelian, apropiat administraţiei americane, a dezvăluit planul secretarului de stat John Kerry şi că Obama a replicat avertizând că va ordona ca avioanele israeliene să fie doborâte înainte de a-şi atinge ţintele.

Un oficial din cadrul administraţiei a declarat duminică pentru Washington Times că "această informaţie este complet falsă".

Informaţia intervine cu două zile înaintea unui discurs pe care Netanyahu urmează să îl susţină un Congresul Statelor Unite în legătură cu ameninţarea nucleară iraniană.

Agenţia de presă israeliană Arutz Sheva a subliniat că ideea de a descuraja un atac israelian în Iran pentru a proteja negocierile de pace ar fi fost planificată în colaborare cu fostul consilier pentru securitate al preşedintelui Jimmy Carter, Zbigniew Brzezinski.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUA,
ISRAEL,
IRAN
/actualitate/barack-obama-ar-fi-amenintat-ca-va-dobori-avioanele-israeliene-daca-acestea-ataca-iranul-13916871
13916871
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.