Banii şi drogurile care îl leagă pe Elon Musk de unii directori Tesla. Cum au obţinut membrii consiliului de administraţie sute de milioane de euro din acţiuni şi investiţii separate ca prieteni de petreceri al lui Musk

Autor: Ştefan Stan Postat la 04 februarie 2024 70 afişări

Banii şi drogurile care îl leagă pe Elon Musk de unii directori Tesla. Cum au obţinut membrii consiliului de administraţie sute de milioane de euro din acţiuni şi investiţii separate ca prieteni de petreceri al lui Musk

Membrii consiliului de administraţie de la Tesla, producătorul de maşini electrice al lui Elon Musk, s-au confruntat cu o dilemă. 

Unul dintre directorii de lungă durată, Steve Jurvetson, un capitalist de risc, părăsise firma sa după ce o anchetă internă a descoperit că se culcase cu mai multe femei din industria tehnologică şi consumase droguri ilegale, relateaza WSJ. 

Unele dintre detalii fuseseră relatate în presă în 2017, iar directorii Tesla au discutat în mod informal despre cum ar trebui să gestioneze situaţia, potrivit unor persoane familiare cu situaţia. Unii l-au îndemnat să demisioneze.

Din fericire, Jurvetson, deşi compania l-a desemnat director independent, avea un bun prieten cu care avea legături financiare profunde şi cu care a participat la petreceri, consumând ecstasy şi LSD: Musk.

Musk i-a împins pe directori, în conversaţii private, să îi permită lui Jurvetson să îşi ia un concediu neobişnuit din consiliul de administraţie al companiei publice, iar apoi să se retragă de bunăvoie în 2020, au declarat persoanele respective. Jurvetson rămâne director la compania privată de rachete a lui Musk, SpaceX.

"Răspunsul a fost să nu facem nimic şi să vedem ce se întâmplă", a declarat un alt fost director independent al Tesla şi bun prieten al lui Musk, Antonio Gracias, într-o depoziţie în instanţă din 2021, când a fost întrebat cum a gestionat consiliul de administraţie situaţia Jurvetson. Gracias şi firma sa de capital de risc deţineau investiţii evaluate recent la aproximativ 1,5 miliarde de dolari în companiile lui Musk.

Mai mulţi alţi directori ai companiilor lui Musk au legături personale şi financiare profunde cu antreprenorul miliardar şi au profitat enorm de pe urma acestei relaţii. Legăturile reprezintă o confuzie extremă între prietenie şi avere şi ridică semne de întrebare în rândul unor acţionari cu privire la independenţa membrilor consiliului de administraţie însărcinaţi cu supravegherea directorului general. Astfel de conflicte ar putea încălca normele vagi care reglementează ceea ce înseamnă independenţă în cadrul companiilor cotate la bursă.

Mai mulţi actuali sau foşti directori de la Tesla şi SpaceX participă la petreceri împreună cu el, merg în vacanţe exotice şi se întâlnesc la Burning Man, festivalul de artă şi muzică din Nevada.

Musk şi aceşti directori, printre care se numără capitaliştii de risc Gracias şi Ira Ehrenpreis, magnatul din domeniul tehnologiei Larry Ellison, fostul director media James Murdoch, precum şi fratele lui Musk, Kimbal Musk, au investit zeci de milioane de dolari în companiile fiecăruia dintre ei - Ellison deţinea miliarde de dolari în acţiuni Tesla, cu o participaţie de aproximativ 1,5% în 2022. Unii au primit, de asemenea, sprijin şi ajutor în carieră din partea lui Elon Musk.

Majoritatea membrilor actualului consiliu de administraţie format din opt persoane de la Tesla au acumulat acţiuni în valoare de sute de milioane de dolari de pe urma scaunelor lor de-a lungul anilor, semnificativ mai mult decât ceea ce câştigă membrii consiliilor de administraţie de la alte companii pentru serviciile lor.

Tesla îşi plăteşte directorii în principal cu opţiuni pe acţiuni, iar actualul consiliu, fără a-l include pe Musk însuşi, a câştigat împreună peste 650 de milioane de dolari din vânzarea de acţiuni din aceste opţiuni. Aceştia deţin opţiuni suplimentare evaluate la aproape 1 miliard de dolari. Unii directori au fost de acord să returneze Tesla o parte din aceste compensaţii pentru a rezolva un proces intentat de acţionari cu privire la compensaţiile lor, negând în acelaşi timp orice abatere. Un judecător trebuie încă să aprobe înţelegerea.

Unii actuali şi foşti directori ai Tesla şi SpaceX au cunoştinţă de consumul ilegal de droguri al lui Musk, dar nu au luat măsuri publice, potrivit unor persoane care au fost martori la consumul de droguri sau au fost informate despre acesta.

Wall Street Journal a raportat în ianuarie că Musk a consumat droguri, inclusiv cocaină, ecstasy, LSD şi ciuperci magice, şi că liderii de la Tesla şi SpaceX erau îngrijoraţi de acest lucru, în special de consumul său recreaţional de ketamină, pentru care Musk a declarat că are o reţetă. Drogurile ilegale încalcă politicile antidrog stricte ale companiilor lui Musk şi ar putea pune în pericol contractele federale ale SpaceX şi autorizaţia de securitate a lui Musk.

La hotelul de lux Austin Proper, Musk a participat în ultimii ani la întâlniri sociale cu Joe Gebbia, membru al consiliului de administraţie al Tesla, cofondator al Airbnb şi prieten al acestuia, unde Musk a luat ketamină în scop recreativ printr-o sticlă de spray nazal de mai multe ori, potrivit unor persoane familiare cu consumul de droguri şi cu petrecerile.

Alţi directori, Gracias, Jurvetson şi Kimbal Musk, au consumat droguri împreună cu el, potrivit unor persoane care au fost martore la consumul de droguri şi altor persoane care au cunoştinţă despre acest lucru.

Musk şi unele persoane apropiate lui, inclusiv Kimbal Musk, participă la petreceri la Hotel El Ganzo, un hotel de tip boutique din San José del Cabo, Mexic, cunoscut pentru scena sa artistică şi muzicală, precum şi pentru evenimentele alimentate de droguri, potrivit unor persoane familiare cu petrecerile.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
actiuni,
tesla,
directori

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.