Bani UE pentru pierderi ale producătorilor români de fructe-legume după blocarea importului în Rusia

Autor: Departamentul Economic Postat la 21 ianuarie 2015 76 afişări

Producătorii români de fructe şi legume vor beneficia de fonduri totale de 10,8 milioane lei, ca măsură excepţională de sprijin temporar, pentru acoperirea unei părţi din pierderile suferite ca urmare a deciziei Guvernului rus de a interzice importul de legume şi fructe din UE, inclusiv din România.

Astfel, în baza cererilor de plată, producătorii de fructe şi legume, precum şi organizaţiile din acest sector agricol vor primi sprijin financiar pentru acoperirea unei părţi din pierderile suferite în perioada 18 august 2014 - 31 decembrie 2014, conform unei hotărâri aprobate miercuri.

Fondurile destinate acordării sprijinului financiar excepţional cu caracter temporar provin din Fondul European de Garantare Agricolă – FEGA, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe acest an.

Guvernul a mai decis ca valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat destinată fermierilor în sectorul creşterii animalelor să se ridice în acest an la 146,8 milioane lei.

Din această sumă, 44,5 milioane lei vor fi alocate pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine, iar 102,35 milioane lei, pentru speciile ovine şi caprine.

"Acest sprijin financiar a fost aprobat de Guvern în contextul în care, prin HG 1.179/2014, a fost instituită o schemă de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor, pentru perioada 2015-2020, a cărei valoarea maximă este de 881,1 milioane de lei. Anual se aprobă valoarea destinată sprijinirii crescătorilor de animale, cu încadrare în plafonul schemei de ajutor de stat", informează Guvernul.

În luna august a anului trecut, două instituţii-cheie din Rusia însărcinate cu controlul fluxului de producţie alimentară, Rosselhoznadzor şi Rospotrebnadzor, au interzis importuri din Ucraina, R.Moldova, UE şi SUA, în contextul sancţiunilor impuse de occidentali.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
GUVERN,
RUSIA,
FERMIERI
/actualitate/bani-ue-pentru-pierderi-ale-producatorilor-romani-de-fructe-legume-dupa-blocarea-importului-in-rusia-13778477
13778477
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.