Bacşişul va fi impozitat, totuşi, de la 1 iunie

Autor: Dorin Oancea Postat la 29 mai 2015 726 afişări

În ciuda asigurărilor ministrului Teodorovici, se pare că bacşişul ar trebui, totuşi, impozitat din 1 iunie, în baza unui act normativ care modifică normele de aplicare a Codului Fiscal şi care va intra în vigoare din aceeaşi dată. Cu o zi înainte de publicarea respectivului document în Monitorul Oficial, Senatul a eliminat impozitarea din legislaţie, precizează avocat.net.

Bacşişul va fi impozitat, totuşi, de la 1 iunie

Actul normativ publicat în Monitorul Oficial este HG 367/2015 privind modificarea Normelor de aplicare a Codului Fiscal, publicată în M.Of 373 din 28 mai, care va intra în vigoare de la 1 iunie şi care stabileşte că bacşişul va fi impozitat. Actul normativ a fost publicat la o zi după ce Senatul a adoptat o decizie contrară, dar, dintre cele două măsuri, cea care intră în vigoare este HG 367, pentru că a fost deja publicată, în timp ce proiectul de lege adoptat de senatori trebuie să fie votat şi de deputaţi, promulgat de preşedinte şi publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

Conform normelor Codului fiscal, bacşişul va supus cotei de TVA de 24%, sau, dacă se acordă salariaţilor, va reprezenta venit impozabil şi intră în categoria veniturilor din alte surse, impozitate cu 16%. Respectivele venituri ar trebui să fie supus asigurărilor sociale de sănătate, după depunerea declaraţiei 200, precizeză avocat.net.

Bacşişul ar trebui evidenţiat pe bon fiscal distinct, sumele se înregistrează în contabilitate, iar sumele deţinute de salariaţi se înregistrază în Registrul de bani personali (amenda pentru neînregistrare este 9000 de lei).

Urmărește Business Magazin

/actualitate/bacsisul-va-fi-impozitat-totusi-de-la-1-iunie-14360281
14360281
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.