Averea ascunsă a Ministerului Economiei

Autor: Alina-Elena Vasiliu Postat la 14 martie 2024 64 afişări

Averea ascunsă a Ministerului Economiei

Statul român deţine doar în Bucureşti, prin Ministerul Economiei, terenuri evaluate la peste 350 mil. euro Alte câteva sute de mii de hectare sunt deţinute de firmele din afara Capitalei, în judeţe ca Arad, Suceava, Constanţa, Bihor şi Hunedoara.

Terenuri cu o valoare de peste 350 de milioane de euro se află în proprietatea companiilor la care este acţionar Ministerul Economiei, potrivit unei analize a ZF făcute pe baza datelor furnizate de companii şi de consultanţii imobiliari. Unele dintre acestea, prin prisma suprafe­ţelor şi a poziţionării lor, sunt adevărate comori imobiliare, cel mai recent caz identi­fi­cat fiind cel al terenului deţinut de Romaero, companie care şi-a cerut insol­venţa la finalul lui 2023. În total, Ministerul Economiei este acţionar în 42 de companii, unele dintre acestea aflându-se însă în insolvenţă, faliment sau fiind chiar dizolvate.

„Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului exercită calitatea de acţionar în numele statului român la societăţile respective, organizate ca societăţi pe acţiuni cu personalitate juridică. Informaţiile de natură comercială, patrimonială sunt gestionate de conducerea executivă şi administrativă a fiecărei societăţi în temeiul legii societăţilor şi a legislaţiei specifice în vigoare aplicabilă fiecărui operator economic în parte, în funcţie de domeniul de activitate“, au precizat reprezentanţii Serviciului Comunicare şi Protocol din cadrul Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, ca răspuns la întrebarea ZF referitoare la terenurile pe care le deţine fiecare dintre aceste companii.

Din lista de companii în care este acţionar Ministerul Economiei, transmisă de reprezentanţii ministerului la solicitarea ZF, au fost extrase doar firmele cu sediul în Bucureşti şi care nu se află în insolvenţă, în faliment sau nu au fost dizolvate sau lichidate. Excepţie este Romaero, companie de apărare, care tocmai şi-a cerut insolvenţa la sfârşitul anului 2023. ZF a transmis solicitări tuturor acestor companii (acolo unde există date de contact), dar şi companiilor cu sediul în afara Bucureştiului.

Potrivit calculelor realizate de ZF pe baza datelor estimative furnizate de consultanţii imobiliari, terenurile deţinute de companiile în funcţiune din Bucureşti în care acţionar este Ministerul Economiei ar avea o valoare de peste 350 de milioane de euro. Criteriile de estimare a valorii lor depind de mai multe criterii - precum încadrare urbanistică, deschidere, poziţionare, utilităţi, autorizaţii existente - însă evaluările sunt orientative.

Alte câteva sute de mii de hectare sunt deţinute de firmele din afara Capitalei, în judeţe ca Arad, Suceava, Constanţa, Bihor sau Hunedoara.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.