ASF: Riscurile de asigurare rămân la nivelul mediu pe piaţa europeană. Semnalele indică, totuşi o inversare de trend, pe alocuri cu tendinţa de creştere

Autor: Roxana Rosu Postat la 13 noiembrie 2020 24 afişări

Ţările europene par a fi dependente în acest moment de programele comunitare de relansare economică, proiectul european NextGenerationUE oferind o stimulare economică mai puternică decât estimările iniţiale, consideră Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

ASF: Riscurile de asigurare rămân la nivelul mediu pe piaţa europeană. Semnalele indică, totuşi o inversare de trend, pe alocuri cu tendinţa de creştere

Ţările europene par a fi dependente în acest moment de programele comunitare de relansare economică, proiectul european NextGenerationUE oferind o stimulare economică mai puternică decât estimările iniţiale, consideră  Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

”Chiar dacă incertitudinile şi riscurile pentru economiile UE rămân ridicate, ca urmare a noului val al pandemiei COVID-19 care presupune cheltuieli sanitare sporite şi generează un impact mai pregnant asupra evoluţiei economice, o influenţă pozitivă o poate avea programul de redresare economică NextGenerationUE”.

În plus, deşi impactul  noului ”lockdown” asupra dezvoltării economice europene este puternic, el nu are încă  aceeaşi amplitudine ca în luna martie, ceea ce poate reprezenta un semnal pozitiv pentru evoluţiile viitoare, in lipsa altor evoluţii adverse. 

În opinia ASF, o dovadă în acest sens ar putea fi şi faptul că preţul petrolului a crescut cu mult peste 40 dolari pe baril, chiar dacă pandemia pare să restrângă orice creştere a cererii în viitorul apropiat.

În ceea ce priveşte piaţa de asigurări, societăţile sunt expuse în continuare la niveluri foarte ridicate ale riscului macro, în timp ce riscurile de piaţă, credit, profitabilitate şi solvabilitate au scăzut la nivel mediu.

” Riscurile de asigurare rămân la nivelul mediu, fiind influenţate de îngrijorările unei scăderi a primelor şi, în unele state membre, a adecvării rezervelor tehnice. Semnalele indică, totuşi o inversare de trend, riscurile aferente fiind încă la nivel mediu, pe alocuri cu tendinţa de creştere”.

ASF subliniază că prognozele economice de toamnă ale Comisiei Europene îndeamnă la prudenţă. Relansarea economică din ultima perioadă din UE este posibil să fie întreruptă pe măsură ce valul al doilea al pandemiei COVID-19 adânceşte incertitudinile existente, arată prognoza.

Noile estimări indică o contracţie a PIB-ului de 7,8% în zona euro şi de 7,4% în UE, pentru anul 2020, urmând ca în anul 2021, PIB-ul să crească la 4,2% (zona euro), respectiv 4,1% (UE). În acelaşi timp, rata şomajului nu a fost influenţată semnificativ, având în vedere schemele de muncă pe termen scurt, dar se aşteaptă o creştere a acesteia pe măsură ce măsurile de sprijin vor înceta să mai fie aplicate. Estimările prevăd o rată o şomajului de 8,3% în zona euro şi de 7,7% în UE, în anul 2020.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.