Apar tot mai multe semne de criză. Cea mai mare maşinărie de bani din lume începe să dea rateuri şi pentru prima dată după mulţi ani îşi ratează obictivele

Postat la 01 februarie 2024 4373 afişări

Apar tot mai multe semne de criză. Cea mai mare maşinărie de bani din lume începe să dea rateuri şi pentru prima dată după mulţi ani îşi ratează obictivele

Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, în valoare de 1.600 de miliarde de dolari, nu a reuşit să îşi atingă indicatorul de referinţă pentru prima dată în ultimii cinci ani, pe fondul pierderilor din sectorul imobiliar necotat, chiar dacă pieţele bursiere şi-au revenit.

Fondul a revenit pe profit anul trecut, câştigând 16,1%, echivalentul a aproximativ 213 miliarde de dolari, potrivit unui comunicat de marţi. Acesta a fost sub indicele său de referinţă cu 18 puncte de bază, o primă ratare de acest fel din 2018, scrie Bloomberg.

Creat în anii 1990 pentru a gestiona veniturile din petrol şi gaze ale Norvegiei în străinătate, fondul este cel mai mare deţinător de acţiuni din lume, iar randamentele sale depind în mare măsură de mişcările pieţei.

Fondul - cunoscut sub numele de Norges Bank Investment Management - investeşte în conformitate cu un mandat strict definit de Ministerul de Finanţe şi încearcă să profite la maximum de marja sa de manevră limitată. Deţine, de asemenea, active în domeniul veniturilor fixe, al proprietăţilor imobiliare şi al infrastructurilor regenerabile, dar nu are voie să se ocupe de anumite clase de active, cum ar fi fondurile de capital privat.

Luând cuvântul la Forumul Economic Mondial de la Davos la începutul acestei luni, directorul general Nicolai Tangen a reiterat că se pregăteşte pentru performanţe mai slabe ale pieţelor în anii următori, deoarece este probabil ca presiunile inflaţioniste să se menţină.

NBIM a câştigat aproximativ 21% la acţiuni - care au reprezentat peste 70% din activele sale - şi a crescut uşor cu 6,1% la investiţiile sale cu venit fix. Deţinerile sale imobiliare necotate au scăzut cu peste 12%, în timp ce randamentul pentru infrastructura de energie regenerabilă necotată a fost de 3,7%.

Guvernul norvegian a depus 711 miliarde de coroane (68 de miliarde de dolari) în fond în 2023. Valoarea de piaţă a fondului a urcat acum la 1.600 de miliarde de dolari.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
crestere,
fond,
criza,
ratare,
miliarde,
active,
imobiliare,
piata

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.