Apa Nova Bucureşti, pusă sub acuzare de DNA pentru evaziune, spălare de bani şi alte infracţiuni

Autor: Daciana Ilie Postat la 30 octombrie 2015 90 afişări

DNA Ploieşti a pus sub acuzare compania Apa Nova Bucureşti pentru evaziune fiscală, spălare de bani, mită, cumpărare de influenţă şi interceptări ilegale, măsura fiind luată după ce DNA a început urmărirea penală pentru aceste infracţiuni faţă de mai mulţi actuali sau foşti directori ai companiei.

DNA Ploieşti a pus sub acuzare compania Apa Nova în dosarul în care sunt urmăriţi penal mai mulţi foşti sau actuali directori ai companiei, dar şi oameni de afaceri cu conexiuni în lumea politică, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unor surse judiciare, infracţiunile pentru care este cercetată compania Apa Nova sunt evaziune fiscală, spălare de bani şi interceptări ilegale.

Decizia procurorilor DNA Ploieşti de a pune sub acuzare Apa Nova Bucureşti a fost luată după ce, miercuri, anchetatorii au început urmărirea penală faţă de directoarea companiei Lavinia Săniuţă sub acuzaţiile de evaziune fiscală, spălare de bani şi interceptări ilegale şi faţă de directoarea adjunctă Giovana Soare pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

Tot joi, a fost extinsă urmărirea penală pentru infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani pentru doi foşti directori ai Apa Nova Bucureşti, respectiv pentru Bruno Roche şi Laurent Lalague, cercetaţi anterior pentru cumpărare de influenţă, dar şi pentru fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu şi omul de afaceri Ovidiu Semenescu, au precizat sursele judiciare.

Săptămâna aceasta, directoarele Lavinia Săniuţă, Giovana Soare, foştii directori ai Apa Nova Bucureşti Bruno Roche şi Laurent Lalague, dar şi oamenii de afaceri Vlad Moisescu, Ovidiu Semenescu şi Teodor Sterian au fost citaţi pentru noi audieri la DNA Ploieşti, singurul care nu s-a prezentat fiind Laurent Lalague, care nu se află în România şi care şi-a trimis avocaţii.

Potrivit unui comunicat dat miercuri de DNA, în perioada 2014 - 15 iunie 2015, Lavinia Teodora Săniuţă, în calitate de director general adjunct la Veolia România, şi începând cu 15 iunie, ca director general al Apa Nova Bucureşti, a dat sume importante de bani lui Semenescu, în urma unei înţelegeri prealabile cu acesta, sub forma unor contracte încheiate cu societăţi aparţinând sau care sunt controlate de Ovidiu Semenescu, Vlad Moisescu şi Costin Berevoianu, contracte al căror obiect nu a fost prestat în realitate.

”Sumele de bani ar fi fost date pentru ca Semenescu Ovidiu-Traian să intervină, personal sau prin intermediul altor persoane, la reprezentanţii unor instituţii publice din România, în beneficiul agenţilor economici ai Grupului de firme Veolia Franţa, din care face parte şi SC Apa Nova SA Bucureşti. Unele plăţi aferente acestor contracte au fost autorizate de Lavinia Teodora Săniuţă, în calitate de director general al SC Apa Nova Bucureşti SA, respectiv director general adjunct la Veolia România, în perioada menţionată. Banii astfel plătiţi au reprezentat, de fapt, contravaloarea influenţei şi intervenţiilor exercitate de către Semenescu Ovidiu-Traian, Moisescu Vlad-Octavian şi Berevoianu Costin la nivelul instituţiilor publice, cu referire în special la Primăria şi Consiliul Local ale Sectorului 1 Bucureşti, Primăria Generală a Capitalei şi Consiliul General ale municipiului Bucureşti, în favoarea firmelor din Grupul Veolia şi în special a S.C. Apa Nova SA Bucureşti”, arăta DNA.

În ordonanţa de extindere şi continuare a urmăririi penale se menţionează că angajaţilor SC Apa Nova SA li s-a impus de către directorul general Lavinia Săniuţă să sprijine activitatea ilegală desfăşurată de Ovidiu Semenescu, în interesul firmelor din grupul Veolia. Astfel, directorul general Lavinia Săniuţă ar solicitat directorului financiar să ascundă un contract încheiat cu o anumită firmă, în baza căruia Ovidiu Semenescu ar fi primit suma de 4.000.000 lei.

Totodată, în acelaşi scop, în cursul anului 2010, a fost încheiat contractul cadru cu S.C. SIS Strategy SRL, administrată de Teodor Sterian, finul lui Ovidiu Semenescu, urmat în perioada anilor 2010 - 2015 de contracte similare, având ca obiect efectuarea de filaje şi interceptări ilegale, în interesul persoanelor care controlau Apa Nova Bucureşti, contracte semnate de directorii Bruno Roche, Laurent Lalague şi Lavinia Săniuţă, potrivit DNA.

În perioada 2010 - 2015, Bruno Roche, Laurent Lalague şi Lavinia Săniuţă, în calitate de directori ai Apa Nova Bucureşti, au dispus măsuri de supraveghere, monitorizare şi interceptare ilegale a angajaţilor companiei, exercitate în baza unor contracte încheiate între furnizorul de apă şi SC SIS Strategy S.R.L., societate specializată în desfăşurarea acestor activităţi, ”modalitate în care au ţinut sub control divulgarea de către angajaţii companiei de date, care să conducă la depistarea activităţilor nelegal derulate de aceasta”mai arăta DNA.

De asemenea, conform DNA în perioada 2011 - 2015, Bruno Roche, Laurent Lalague şi Lavinia Săniuţă, în calitate de administratori ai Apa Nova Bucureşti şi directori generali ai aceleiaşi societăţi, ultima dintre aceştia şi în calitate de director general adjunct la Veolia România, cu complicitatea lui Ovidiu Semenescu, Vlad Miosescu şi Giovanei Soare, au participat la circuite comerciale şi financiare fictive, ce au avut ca scop, înregistrarea în contabilitatea Apa Nova Bucureşti a unor achiziţii fictive, având ca obiect presupuse prestări de servicii şi achiziţii mărfuri, de la mai multe firme.

”Firmele respective au emis facturi false care să favorizeze S.C. Apa Nova S.A. Bucureşti, utilizând ca mod de operare reducerea artificială a profitului impozabil şi a TVA de plată, efectuarea unor decontări fictive de la diferite societăţi şi utilizarea de societăţi comerciale «tip fantomă». După alimentarea conturilor, au avut loc imediat retrageri de numerar, ridicări frecvente de numerar în valori mari cu explicaţia «achiziţii mărfuri», s-au constatat rulaje deosebit de mari în conturile persoanelor fizice implicate, fără ca acestea să justifice, prin veniturile declarate, valoarea acestor transferuri”, preciza DNA.

În cauză, prejudiciul minim stabilit în dauna statului, ca urmare a infracţiunii de evaziune fiscală este de 24.691.980 lei (echivalentul a 5.545.146 euro) reprezentând impozit pe profit şi TVA - 14.815.188 lei. Prejudiciul stabilit ca urmare a infracţiunii de spălare a banilor este de 76.545.141,23 lei (echivalentul a 17.294.819 euro), preciza DNA în comunicatul dat publicităţii miercuri.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
COMPANIA APA NOVA,
ACUZARE,
/actualitate/apa-nova-bucuresti-pusa-sub-acuzare-de-dna-pentru-evaziune-spalare-de-bani-si-alte-infractiuni-14867942
14867942
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.