Anul 2023 este "aproape sigur" că va fi cel mai cald din ultimii 125.000 de ani

Autor: Andreea Tobias Postat la 08 noiembrie 2023 26 afişări

Anul 2023 este "aproape sigur" că va fi cel mai cald din ultimii 125.000 de ani, au declarat miercuri oamenii de ştiinţă din Uniunea Europeană. Luna trecută a fost cel mai călduros octombrie, potrivit datelor Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S) al UE.

Anul 2023 este "aproape sigur" că va fi cel mai cald din ultimii 125.000 de ani

Luna trecută a spulberat masiv recordul anterior de temperatură din octombrie, din 2019, a declarat Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S) al UE, potrivit Reuters.

"Recordul a fost doborât cu 0,4 grade Celsius, ceea ce reprezintă o marjă uriaşă", a declarat directorul adjunct al C3S, Samantha Burgess, care a descris anomalia de temperatură din octombrie ca fiind "extremă".

Căldura este rezultatul emisiilor continue de gaze cu efect de seră generate de activitatea umană, combinate cu apariţia fenomenului El Nino, care încălzeşte apele de suprafaţă din estul Oceanului Pacific.

La nivel global, temperatura medie a aerului la suprafaţă în octombrie a fost cu 1,7 grade Celsius mai mare decât în aceeaşi lună din perioada 1850-1900, pe care Copernicus o defineşte ca fiind perioada preindustrială.

Octombrie record înseamnă că 2023 este acum "aproape sigur" că va fi cel mai cald an înregistrat, a precizat C3S într-un comunicat. Recordul anterior a fost înregistrat în 2016 - un alt an El Nino.

Singura altă dată înainte de octombrie când o lună a mai depăşit recordul de temperatură cu o marjă atât de mare a fost în septembrie 2023.

"Septembrie ne-a surprins foarte, foarte mult. Aşa că, după luna trecută, este greu de stabilit dacă ne aflăm într-o nouă stare climatică. Dar acum recordurile continuă să se prăbuşească şi mă surprind mai puţin decât acum o lună", a declarat Burgess.

Schimbările climatice alimentează fenomene extreme din ce în ce mai distructive. În acest an, acestea au inclus inundaţii care au ucis mii de oameni în Libia, valuri de căldură severe în America de Sud şi cel mai grav sezon de incendii de vegetaţie înregistrat vreodată în Canada.

În ciuda faptului că ţările şi-au stabilit obiective din ce în ce mai ambiţioase de reducere treptată a emisiilor, acest lucru nu s-a întâmplat până acum. Emisiile globale de CO2 au atins un nivel record în 2022.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
căldură,
record,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.