Analiză Storia.ro: Când este cea mai bună lună din an ca să-ţi cumperi apartament sau să-ţi iei casă

Autor: Ioana Matei Postat la 25 iulie 2023 96 afişări

Analiză Storia.ro: Când este cea mai bună lună din an ca să-ţi cumperi apartament sau să-ţi iei casă

Cele mai populare luni pentru vânzările de apartamente sunt ianuarie şi august, în timp ce chiriaşii caută mai degrabă proprietăţi în lunile august şi septembrie. Analiza Storia.ro care prezintă cele mai populare luni pentru vânzare şi închiriere a luat în calcul numărul de contactări pe anunţ într-o lună (interacţiunile între cei care caută şi cei care publică anunţuri pe platformă), raportat la ultimii trei ani. Aşadar, 100 este media numărului de contactări pe anunţ într-o lună, raportat la ultimii trei ani. Dacă o lună are indexul de 110, înseamnă că înregistrează cu 10% mai multe contactări versus media. Dacă o lună are indexul de 90, înseamnă că înregistrează cu 10% mai puţine contactări versus media.

Cele mai populare luni pentru vânzare, conform datelor Storia.ro

Luna ianuarie a fost cea mai populară lună pentru locuinţele de vânzare, generând cu 25% mai multe contactări faţă de medie la anunţurile cu case şi cu 29% mai multe contactări la cele cu apartamente. În august s-au realizat cu 16% mai multe contactări faţă de medie pentru apartamente şi cu 12% mai multe pentru case. Alte luni care au generat contactări peste medie au fost martie (+12% pentru case, +11% pentru apartamente) şi februarie (+11% atât pentru apartamente, cât şi pentru case). La polul opus, lunile în care s-au realizat cele mai puţine contactări au fost octombrie, noiembrie şi decembrie.

Cele mai populare luni pentru închiriere, conform datelor Storia.ro

Cele mai populare luni pentru închirierea apartamentelor sunt august şi septembrie, în care se realizează cu 56%, respectiv 57% mai multe contactări decât media. În ceea ce priveşte casele de închiriat, cele mai multe contactări au fost observate în luna iunie (+46%), urmată apoi de august (+34%), mai (+31%) şi iulie (+26%). În acelaşi timp, lunile în care s-au realizat cele mai puţine contactări pentru proprietăţile de închiriere au fost februarie şi decembrie (case şi apartamente), aprilie fiind cea mai slabă lună pentru apartamentele de închiriat. 

Lunile din an în care se caută terenuri de vânzare

Terenurile care sunt puse la vânzare pe Storia.ro au înregistrat cele mai multe contactări în luna ianuarie (+35% faţă de medie), urmată de martie (+24%), februarie (+23%) şi august (+18%). La polul opus, cele mai puţine contactări pentru terenuri s-au realizat în lunile iunie (-5% faţă de medie), noiembrie (-6%) şi decembrie (-9%).

„Datele noastre ne confirmă că există sezonalitate diferită între segmentele de închirieri şi de vânzări, dar şi unele mici diferenţe între tipurile de proprietăţi. Raportat la ultimii trei ani, recomandăm celor care doresc să tranzacţioneze o proprietate să nu rateze lunile de la început de an sau cele de vară, atunci având cele mai mari şanse să vândă sau să închirieze rapid. Aceste date însă nu înseamnă că nu ar trebui să punem anunţ într-o altă perioadă din an, nevoia locativă există şi ea se transformă în interacţiuni pe platformele imobiliare în orice lună din an," a declarat Monica Dudău, Marketing Manager Storia.ro & OLX Imobiliare.

Analiza a fost realizată de Storia.ro – platforma de imobiliare lansată de OLX, ca parte din iniţiativa „Drumul inteligent spre acasă”, prin care brandul îşi propune să contribuie la transparentizarea informaţiilor necesare tuturor cumpărătorilor, chiriaşilor, proprietarilor, agenţilor şi dezvoltatorilor, cu scopul de a-i susţine să ia decizii imobiliare corecte, în cunoştinţă de cauză.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.