Analiză Storia: Care sunt cele mai căutate locuinţe din Bucureşti şi cum a evoluat preţul mediu/mp în Capitală

Autor: Ioana Matei Postat la 23 noiembrie 2023 46 afişări

Analiză Storia: Care sunt cele mai căutate locuinţe din Bucureşti şi cum a evoluat preţul mediu/mp în Capitală

Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX, a publicat datele celei mai recente analize „Profil imobiliar: Bucureşti”. Conform analizei, preţul mediu de vânzare solicitat pe metru pătrat în Bucureşti, în perioada ianuarie-octombrie 2023, a ajuns la 1.564 euro, iar cele mai căutate tipuri de apartamente au fost cele cu două camere, atât pe segmentul vânzărilor, cât şi pe cel al închirierilor.

În Bucureşti, cele mai căutate apartamente pentru închiriere şi vânzare, în perioada ianuarie-octombrie 2023, au fost apartamentele cu două camere.

Pe segmentul vânzărilor, pe primul loc în topul căutărilor se află apartamentele cu două camere (47%), urmate de apartamentele cu trei camere (33%) şi abia apoi de garsoniere (20%). Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut (ianuarie-octombrie 2022), a crescut interesul faţă de garsoniere (+23%), dar şi faţă de apartamentele cu două camere (+4%). În schimb, s-au înregistrat scăderi în ceea ce priveşte interesul pentru apartamentele cu trei camere (-3%).

În ceea ce priveşte segmentul închirierilor, apartamentele cu două camere (45%) s-au aflat în topul căutărilor şi au fost urmate de garsoniere (41%) şi de apartamentele cu trei camere (14%). Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pe platformă s-au înregistrat cu 20% mai multe căutări pentru garsoniere, în timp ce căutările pentru apartamentele cu două camere (-1%) şi cele cu trei camere (-11%) au scăzut.

Cât costă cumpărarea sau închirierea unei proprietăţi în Bucureşti?

În perioada ianuarie-octombrie 2023, preţul mediu de vânzare solicitat pe metru pătrat a ajuns la 1.564 euro în Bucureşti.

În luna octombrie 2023, apartamentele noi de vânzare au avut un preţ mediu pe metru pătrat de 1.556 de euro, uşor mai mare faţă de cel din octombrie 2022.  În schimb, apartamentele vechi au avut un preţ de vânzare de 1.733 de euro/metru pătrat. În ceea ce priveşte preţurile apartamentelor de închiriat, acestea au crescut în luna octombrie a.c. pe toate categoriile de locuinţe. Aşadar, în luna octombrie 2023, românii au putut închiria o garsonieră în Bucureşti cu un preţ mediu de 334 euro, în creştere cu 11% faţă de anul trecut. Apartamentele cu două camere au avut un preţ mediu de 524 de euro în octombrie a.c, în creştere cu 16% faţă de luna octombrie a anului trecut. De asemenea, apartamentele cu trei camere s-au închiriat în luna octombrie 2023 cu un preţ mediu de 683 de euro, cu 18% mai mare faţă de anul trecut. „Am observat o schimbare vizibilă în preferinţele românilor. Aceştia s-au orientat tot mai mult către proprietăţi mai mici, cu un accent deosebit pe eficienţa spaţiului şi costurile de întreţinere reduse. Această schimbare reflectă nu doar o adaptare la cerinţele pieţei, ci şi o dorinţă de a găsi soluţii locative echilibrate şi arată, totodată, o ajustare naturală şi echilibrată a pieţei imobiliare. Observăm că piaţa imobiliară revine la nivelul de interes din 2022, un an record, cu o discrepanţă din ce în ce mai mică între numărul de tranzacţii imobiliare înregistrate în 2023 comparativ cu anul precedent”, a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia şi OLX Imobiliare.

Totalul tranzacţiilor de unităţi individuale efectuate în Bucureşti de la începutul anului respectă tendinţele de la nivel naţional, fiind în scădere în fiecare trimestru, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Se observă o revenire în ceea ce priveşte numărul tranzacţiilor din trimestrul al treilea (iulie-septembrie 2023 vs. 2022), scăderea fiind de doar -9%. În trimestrul al doilea (aprilie-iunie 2023 vs. 2022) scăderea a fost de 32%, iar în primul trimestru (ianuarie-martie 2023 vs 2022) scăderea a fost de 22%. În plus, şi în cazul tranzacţiilor efectuate cu credit se observă o revenire, acestea fiind în creştere (+1%) în trimestrul al treilea (iulie-septembrie 2023 vs. 2022).

Cu privire la tranzacţiile de pe Storia, dacă în 2022 46% din tranzacţiile de pe Storia erau pentru apartamente şi case de închiriat, în anul 2023 cifra a crescut la 48%. De la începutul anului, cele mai multe tranzacţii de pe Storia au fost efectuate cu scopul vânzării (52%) versus 48% în scop de închiriere.

Analiza a fost realizată de Storia – platforma de imobiliare lansată de OLX, ca parte din iniţiativa „Drumul inteligent spre acasă”, prin care brandul îşi propune să contribuie la transparentizarea informaţiilor necesare tuturor cumpărătorilor, chiriaşilor, proprietarilor, agenţilor şi dezvoltatorilor, cu scopul de a-i susţine să ia decizii imobiliare corecte, în cunoştinţă de cauză.

Storia e platforma de imobiliare lansată de OLX, unde mii de proprietari, agenţi imobiliari şi dezvoltatori îşi prezintă ofertele. În portofoliul OLX Group se află în prezent şi KIWI Finance, prin intermediul căreia utilizatorii Storia pot beneficia gratuit de servicii de creditare. 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.