Un fost analist de top avertizează: O importantă agenţie de rating financiar a dat-o în bară când retrogradat Italia la categoria „junk” pentru datoria suverană. Datoria externă depăşeşte 140% din PIB şi nu va scădea în următorii cinci ani

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 15 noiembrie 2023 2238 afişări

Un fost analist de top avertizează: O importantă agenţie de rating financiar a dat-o în bară când retrogradat Italia la categoria „junk” pentru datoria suverană. Datoria externă depăşeşte 140% din PIB şi nu va scădea în următorii cinci ani

Moody's, una dintre cele mai mari agenţii de rating financiar din lume, s-a împins singură într-un punct sensibil, plasând Italia pe punctul de a fi catalogată drept „junk”, potrivit unui fost analist suveran de top, scrie Bloomberg.

Moritz Kraemer, care a petrecut 17 ani la S&P Global Ratings, inclusiv în calitate de director global pentru ratinguri suverane, se îndoieşte că firma care a fost cel mai mare rival al său va retrograda Italia mai jos de nivelul actual privind investiţiile.â

„Italia nu se află într-o situaţia prea roz în acest moment, dar încă nu ne putem gândi că ar putea retrograda la categoria non-investment grade. Nu cred că Moody's o va face pentru că nu există niciun motiv”, a declarat Kraemer.

În ciuda faptului că diferenţa dintre randamentul obligaţiunilor germane şi italiene s-a majorat semnficativ, cu 210 de puncte de bază, alte agenţii de rating precum Fitch şi S&P au menţinut o prognoza stabilă pentru Italia şi au plasat-o cu o treaptă mai sus privind ratingul fianciar, decât Moody`.

„Toată lumea ştie că dacă o ţară ajunge să fie catalogată drept „junk”, problemele economice se vor agrava. Avem exmplul Greciei. Cu toate astea Grecia şi Italia sunt două probleme diferite, mai ales dacă ţinem cont de dimensiunea datoriei şi a economiei lor„ a mai spus Kraemer.

În prezent, Fondul Monetar Internaţional consideră că datoria ca procent din produsul intern brut va rămâne peste 140%, chiar şi peste cinci ani. Fără o revoluţie a productivităţii, deficitele sale vor trebui să se micşoreze, a spus Kraemer.

Nu este nevoie de un expert în matematică pentru a-ţi da seama unde va ajunge rata datoriei. Nu cred că situaţia în Italia este atât de gravă, însă dacă extrapolăm tendinţele actuale, se va sfârşi în lacrimi”, a declarat Kraemer.

Ţara europeană aruncată într-un haos economic dintr-o greşeală: Agenţiile de rating financiar au dat-o în bară când au retrogradat-o aproape de „junk”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
datorie,
italia,
refuz,
financiar,
rating,
analist

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.