ANAF scoate "tunurile grele": Verificări "masive" ale contribuabililor. Ce trebuie să ştie milioane de români pentru a nu plăti amenzi "usturătoare"

Autor: Alexandru Nanu Postat la 16 septembrie 2023 174 afişări

ANAF scoate "tunurile grele": Verificări "masive" ale contribuabililor. Ce trebuie să ştie milioane de români pentru a nu plăti amenzi "usturătoare"

Direcţia Generală de Asisţenţă penţru Conţribuabili, din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat raportul “Principalele deficienţe constatate ca urmare a acţiunilor de control, precum şi principalele problematici fiscale adresate de contribuabili în semestrul I 2023”.

În vederea creşterii tranparenţei şi a comunicării cu mediul de afaceri şi cu cetăţenii Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a elaborat raportul menţionat anterior, care este structurat în două părţi:

  1. Principalele deficienţe constatate ca urmare a acţiunilor de control;
  2. Principalele problematici fiscale adresate de contribuabili.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală are următoarele obiective strategice:

- îmbunătăţirea serviciilor oferite;

 - soluţii digitale integrate;

- prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale;

- eficienţă şi transparenţă.

În continuare, prezentăm o parte dinte deficienţele identificare de Fisc în primele şase luni ale acestui an:

  1. Direcţia generală antifraudă fiscală

Principalele deficienţe constatate pe linia descoperirii şi combaterii evaziunii fiscale pot fi sintetizate astfel:

  1. Cazuri în care contribuabilii au evidenţiat, în actele contabile sau în alte documente legale, cheltuieli care nu au avut la baza operaţiuni reale ori au evidenţiat alte operaţiuni fictive în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale.
  2. Cazuri în care contribuabilii nu au evidenţiat, în tot sau în parte, în actele contabile ori în alte documente legale, operaţiunile comerciale efectuate sau veniturile realizate în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale.
  3. Cazuri în care au fost înregistrate livrări fictive.
  4. Cazuri în care societăţi înregistrate în scopuri de TVA, emit facturi în baza cărora alte societăţi (aparent clienţi) îşi deduc TVA, fără ca emitentul să îşi îndeplinească obligaţiile declarative şi/sau de plată.
  5. Tipologia faptelor pentru care au fost aplicate principalele sancţiuni contravenţionale.
  6. Deficienţe privind aplicarea legislaţiei fiscale.

Raportul integral poate fi consultat AICI

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.