Alibaba a condus cea mai mare rundă de finanţare pentru o firmă de inteligenţă artificială din China. În urma finanţării, evaluarea Moonshot AI, unul dintre cele mai cunoscute starup-uri chinezeşti de inteligenţă artificială generativă, a crescut de 8 ori, până la 2,5 miliarde de dolari

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 27 februarie 2024 20 afişări

Alibaba a condus cea mai mare rundă de finanţare pentru o firmă de inteligenţă artificială din China. În urma finanţării, evaluarea Moonshot AI, unul dintre cele mai cunoscute starup-uri chinezeşti de inteligenţă artificială generativă, a crescut de 8 ori, până la 2,5 miliarde de dolari

Alibaba Group Holding Ltd. a condus cea mai mare rundă de finanţare pentru un startup chinezesc de inteligenţă artificială, cea mai recentă dintr-o serie de investiţii considerabile care sugerează că firma de comerţ electronic utilizează din nou capital în căutare de creştere, scrie Bloomberg.

Alibaba se alătură Tencent Holdings Ltd. şi altor companii din Silicon Valley, cum ar fi Microsoft Corp., care au pariat foarte mult pe inteligenţa artificială generativă, tehnologia care alimentează ChatGPT. Aceasta a condus o rundă de finanţare de 1 miliard de dolari în Moonshot AI împreună cu finanţatorul existent Monolith Management, sporind de opt ori evaluarea firmei de un an, până la aproximativ 2,5 miliarde de dolari, potrivit unor persoane familiarizate cu tranzacţia. Aceştia s-au alăturat finanţatorilor anteriori, inclusiv Long-Z, braţul de investiţii al gigantului Meituan, care se ocupă de livrarea de alimente, şi Hongshan, fostul Sequoia China, au declarat persoanele în cauză, care au cerut să fie păstrate sub rezerva anonimatului, din pricina caracterului prival al chestiunilor declarate.

Înfiinţată în martie 2023, Moonshot AI se numără printre cele mai cunoscute startup-uri care dezvoltă inteligenţă artificială generativă în China, sperând să ajungă în cele din urmă la nivelul celor de la OpenAI şi Google. Compania a lansat pentru public chatbotul său Kimi în noiembrie anul trecut, lansând, totodată, o platformă dedicată dezvoltatorilor pentru a construi aplicaţii de inteligenţă artificială pe modelul său. Evaluarea sa se ridica la doar 300 de milioane de dolari atunci când a obţinut finanţarea iniţială.

Moonshot AI a refuzat să comenteze detaliile strângerii de fonduri ale companiei, care au fost raportate pentru prima dată de presa locală, inclusiv de 36kr. Monolith a confirmat participarea sa la ultima rundă, fără detalii. Reprezentanţii Alibaba nu au răspuns la întrebările lansate de jurnaliştii Bloomberg.

Noii şefi ai Alibaba, Joseph Tsai şi Eddie Wu, s-au angajat să redreseze o companie în declin, afectată de doi ani de controale de reglementare şi de o recesiune economică. Aceasta conduce noi investiţii în tehnologii care schimbă regulile jocului, cum ar fi inteligenţa artificială, orchestrând în acelaşi timp o divizare complicată în mai multe direcţii care va aduce în prim plan noi linii de afaceri, de la cloud la logistică. Tsai a declarat că unitatea de cloud găzduieşte în prezent jumătate din firmele de inteligenţă artificială generativă din China şi deserveşte aproximativ 80% din companiile de tehnologie din ţară.

Alibaba s-a alăturat anterior unei runde de peste 300 de milioane de dolari pentru Zhipu în 2023, alături de rivalul de lungă durată Tencent. Compania încearcă să revigoreze afacerea de cloud şi să integreze AI şi modelul său intern - Tongyi Qianwen - într-o afacere vastă care se întinde şi în domeniul divertismentului.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.