ALEGERI anticipate în Bulgaria: Aproape şapte milioane de cetăţeni sunt aşteptaţi la urne pentru a-şi alege parlamentul

Autor: Mircea Olteanu Postat la 26 martie 2017 51 afişări

Aproximativ 6,8 milioane de cetăţeni bulgari cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne, duminică, pentru a-şi alege reprezentanţii în Adunarea Naţională de la Sofia, parlamentul unicameral bulgar, relatează presa locală şi internaţională.

Optsprezece partide şi nouă coaliţii s-au înscris în cursă, însă sondajele indică faptul că cele mai multe voturi ar urma să fie obţinute de formaţiunea Cetăţeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB, centru-dreapta) a fostului premier Boiko Borisov şi Partidul Socialist Bulgar (BSP, stânga), fiecare creditat cu aproximativ 30% din voturi, relatează site-ul de ştiri The Sofia Globe.

Alegătorii vor avea ocazia să-şi exprime opţiunea în cele peste 11.000 de secţii deschise în Bulgaria şi cele 371 de secţii de vot din străinătate.

Secţiile de vot vor fi deschise între orele 7 şi 20.

Alegerile legislative anticipate au fost convocate după demisia premierului Borisov, care a renunţat la şefia Guvernului de la Sofia în urma victoriei categorice a socialistului Rumen Radev în scrutinul prezidenţial din noiembrie 2016.

În perioada campaniei electorale, atât BSP, cât şi GERB, au promis măriri de pensii şi salarii.

În plan extern, socialiştii au afişat o atitudine eurosceptică şi au promis să blocheze sancţiunile UE împotriva Rusiei şi să se opună acordului de liber-schimb cu Canada, relatează The Economist.

Oponenţii din GHERB au răspuns cu promisiunea de a continua construcţia metroului de la Sofia, a autostrăzilor, de a dubla salariile profesorilor şi a asigura noi investiţii şi locuri de muncă, potrivit site-ului Radio Europa Liberă.

Într-un articol apărut recent în publicaţia The Wall Street Journal este semnalată implicarea Kremlinului în sprijinul socialiştilor bulgari. Experţi ruşi, inclusiv un fost membru al serviciilor secrete, au elaborat strategia electorală a PSB, afirmă Wall Street Journal.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BULGARIA,
ALEGERI,
PARLAMENT

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.