Alegeri 2024: când partidele sunt scufundate în beznă, cum ceri electoratului să fie limpede ca lumina?

Autor: Iulian Anghel Postat la 19 martie 2024 23 afişări

PNL şi PSD au făcut o alianţă împotriva firii, sub înaltul patronaj al lui Klaus Iohannis şi la presiunea acestuia. Acum nu mai ştiu ce să facă pentru că ce era evident de la început, dar nu părea un pericol iminent, vine cu costuri electorale acum.

Alegeri 2024: când partidele sunt scufundate în beznă, cum ceri electoratului să fie limpede ca lumina?

PNL şi PSD au făcut o alianţă împotriva firii, sub înaltul patronaj al lui Klaus Iohannis şi la presiunea acestuia. Acum nu mai ştiu ce să facă pentru că ce era evident de la început, dar nu părea un pericol iminent, vine cu costuri electorale acum. Liste comune? Votanţii din trecut ai PNL nu-i votează pe cei ai PSD, iar cei ai PSD nu-i votează pe cei ai PNL.

Partide care, împreună, au 700-800 de mii de membri caută „independenţi“ în fruntea listelor pentru că nu au pe nimeni dintr-ai lor nici pe lista europarlamentarelor, nici pentru Primăria Bucureşti, cu atât mai puţin pentru prezidenţialele din toamnă.

„Alegerile de azi sunt un impediment serios pentru această alianţă PSD-PNL – alegeri comune pe lista europarlamentarelor şi alegeri separate, cel mai probabil în majoritatea unităţilor administrativ teritoriale“, spune Cristian Preda, decanul Facultăţii de ştiinţe politice de la Universitatea Bucureşti. Pentru că alegerile parlamen­tare şi locale sunt organizate în aceeaşi zi (9 iunie), el spune că oamenii se vor trezi cu mai multe buletine de vot în mână şi nu asta este problema cea mare. Problema este că vor vedea - prespunând că ar vota pentru PNL sau PSD – că pe o listă votează candidaţi comuni, iar pe o altă listă candidaţi separaţi, fie PNL, fie PSD.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.