Agricultorii afectaţi de seceta din 2023 vor putea cere suspendarea ratelor la credite sau leasing până la finalul acestui an

Autor: Roxana Rosu Postat la 26 ianuarie 2024 22 afişări

Agricultorii afectaţi de seceta din 2023 vor putea cere suspendarea ratelor la credite sau leasing până la finalul acestui an

Agricultorii afectaţi de seceta din 2023 vor putea cere suspendarea ratelor la credite sau la contracte de leasing până la finalul acestui an, potrivit unei Ordonante de Urgentă aprobată joi de Guvern pentru stabilirea unor măsuri de sprijin cu caracter temporar, destinate producătorilor agricoli în scopul gestionării efectelor fenomenului de secetă pedologică din anul 2023 şi ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Actul normativ are în vedere recunoaşterea secetei pedologice din anul 2023 ca fiind un fenomen meteorologic nefavorabil asimilat unei calamităţi naturale în agricultură, precum şi un moratoriu în contractele de credit sau leasing ale producătorilor agricoli pentru o perioadă de până la 31 decembrie 2024, prin care se propune amânarea plăţii unor obligaţii contractuale ale debitorilor, respectiv ale producătorilor agricoli afectaţi de seceta pedologică, care pot solicita creditorilor suspendarea obligaţiei de plată a creanţelor restante acumulate, precum şi a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane, acordate debitorilor.

Beneficiarii acestei Ordonanţe de Urgenţă sunt producătorii agricoli care au încheiat contracte de credit, respectiv leasing cu instituţii de credit sau instituţii financiare nebancare şi pentru care creditorul nu a declarat scadenţa anticipată, anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, la cultura de porumb, producţia totală a anului 2023 este redusă cu circa 30% faţă de producţia totală medie a anilor 2019, 2020 şi 2021, la cultura de floarea-soarelui producţia este redusă cu circa 14%, la cultura de soia cu circa 9%.

De asemenea, pe arealele agricole ale judeţelor Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Galaţi, Giurgiu, 2 Ialomiţa, Teleorman, Tulcea, Vaslui, producţiile medii la aceste culturi au fost deosebit de scăzute, cu procente de diminuare reprezentând între 35% şi 70% faţă de producţiile medii la nivel naţional.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
seceta,
rate,
suspendare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.