Temutele tancuri ce au luptat împotriva lui Saddam Hussein ar putea veni în curând după Vladimir Putin

Autor: Gabriel Negreanu Postat la 03 februarie 2024 281 afişări

Un raport din mass-media din Balcani susţine că Kuweitul ar fi început să transfere o parte sau toate cele 149 de tancuri M-84AB, pe care le-a cumpărat din fosta Iugoslavie, câtre fabrica croată Djuro Djakovic, unde au fost asamblate pentru prima dată în anii 1980.

Acolo, se presupune că vor fi recondiţionate - şi, eventual, modernizate - înainte de a pleca la luptă împotriva forţelor ruseşti din Ucraina.

Rapoarte despre acest aranjament au apărut în presa sârbă, iar şase dintre M-84AB-urile kuweitiene de culoare cafeniu ar fi fost văzute transportate pe camioane cu remorcă prin Slovenia până în Croaţia. Cu toate acestea, presupusul transfer nu a fost confirmat de părţile implicate, relatează Yahoo News.

Dacă raportul este corect, acesta va fi al doilea război al acestor tancuri pentru a elibera un teritoriu de la o armată invadatoare hotărâtă să cucerească. În 1991, acestea au fost folosite de trupele kuweitiene în exil pentru a ajuta la eliberarea ţării lor de sub ocupaţia irakiană.

M-84 a fost versiunea iugoslavă a tancului T-72 al Uniunii Sovietice, construită pe bază de licenţă. Acest lucru înseamnă că ar fi relativ uşor de integrat în serviciu pentru Ucraina, care operează deja multe variante diferite de T-72.

Un transfer major de M-84 ar putea fi un plus pentru forţele ucrainene, în condiţiile în care livrările de tancuri occidentale încetinesc la intrarea în cel de-al treilea an de la invazia pe scară largă a Rusiei. În plus, varianta M-84AB din Kuweit se mândreşte cu un motor semnificativ mai puternic, un blindaj mai rezistent şi un sistem de control al focului superior în comparaţie cu primele T-72.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.