Lupta salariilor: presedintele Basescu vs restul lumii

Postat la 30 iulie 2010 59 afişări

Presedintele Romaniei nu e deloc bine platit, daca ne raportam la veniturile celorlalti sefi de stat si de guvern de pe mapamond. Traian Basescu castiga aproximativ 26.000 de dolari pe an, adica de 2,18 ori mai mult decat PIB-ul per cap de locuitor exprimat in puterea de cumparare (PPP), in dolari.

O situatie exceptionala este cea a premierului Kenyei, Raila Odinga, care castiga 430.000 de dolari anual, fiind unul dintre cei mai bine platiti lideri din lume, potrivit The Economist. Si mai ingrijorator e faptul ca venitul sau este de 240 de ori mai mare decat indicatorul luat in calcul pentru stabilirea ierarhiei . Lee Hsien Loong, prim-ministrul din Singapore, castiga de 40 de ori mai mult, in timp ce la coltul opus al clasamentului se afla liderul indian Manmohan Singh cu un venit de circa 4000 de dolari pe an, dublu totusi fata de PPP al tarii de la Oceanul Indian.

Discutiile pe seama salariului ridicat al presedintelui Romaniei par asadar nefondate. Daca luam in calcul si faptul ca Traian Basescu a renuntat la venitul sau pentru restul acestui an in scopul donarii banilor catre sinistratii din Moldova, apare insa o alta intrebare: este bine oare ca un sef de stat, care are responsabilitatea unei intregi tari sa traiasca de pe urma altor venituri decat retributia lunara?

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
economie,
castiguri,
presedinte,
PIB
/actualitate/afaceri/lupta-salariilor-presedintele-basescu-vs-restul-lumii-6744470
6744470
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.