Colliers: Reducerile de preturi la apartamente variaza intre 4% si 32%

Postat la 24 august 2009 16 afişări

Primele sase luni din acest an au adus o scadere cu 12% a preturilor apartamentelor noi din Bucuresti, fata de nivelul atins la finalul anului trecut, se arata intr-un raport de piata intocmit de catre Colliers International.

Reducerile de pret au variat intre 4% si 32% si s-au manifestat mai pronuntat in al doilea trimestru al anului, ca o reactie la lipsa tranzactiilor din primul trimestru. Aceste preturi reflecta cotatiile oficiale, insa pretul real de vanzare se poate reduce cu pana la 15%, deoarece dezvoltatorii sunt acum mai dispusi sa negocieze, se spune in studiul companiei.

Pentru a depasi problemele cumparatorilor legate de finantare, dezvoltatorii au pus la dispozitia clientilor metode inovative de plata, cum este inchirierea apartamentului pe o perioada de 2 pana la 3 ani cu posibilitatea de cumparare la final, se mai spune in studiul companiei.

“Piata rezidentiala a inregistrat o schimbare semnificativa comparativ cu perioada sa de maxima dezvoltare din 2007. Proiectele noi vor avea succes doar daca ofera avantaje clare fata de oferta competitiei", a declarat Stefania Baldovinescu, membru al echipei Colliers in cadrul departamentului de consultanta rezidentiala.

Potrivit datelor Colliers, in primul semestru din acest an s-au vandut in Bucuresti doar 515 unitati, comparativ cu 3.000 in prima jumatate din 2008 – aceeasi cifra s-a inregistrat si in primul semestru din 2007. Cel mai bun semestru al vanzarilor de locuinte noi in Capitala a fost cel de al doilea din 2007, cu aproximativ 4.000 de locuinte noi vandute.

Scaderea vanzarilor ar fi fost si mai mare fara aportul a catorva proiecte care, chiar si in aceasta perioada dificila, au reusit sa inregistreze vanzari record (o medie de 10 unitati pe luna), practicand politici de pret si modalitati de plata atractive. O alta schimbare notabila in 2009 a fost stocul in crestere al apartamentelor livrate si nevandute, 15% din stocul total de unitati noi fiind incadisponibil la vanzare", se mai arata in raportul Colliers.

Cititi mai multe despre evolutia preturilor locuintelor din Bucuresti in editia BUSINESS Magazin care va aparea pe piata miercuri, 26 august.

 

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/colliers-reducerile-de-preturi-la-apartamente-variaza-intre-4-si-32-4797468
4797468
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.