Bani sunt, dar plasamente bune se gasesc?

Postat la 23 ianuarie 2008 1 afişăre

Primele investitii ale celor 18 administratori de fonduri de pensii obligatorii administrate privat vor demara cel mai probabil in luna aprilie, estimeaza Radu Vasilescu, directorul general al ING Fond de Pensii, liderul acestei piete. In privinta sumelor pe care le vor avea companiile de pensii de plasat, Vasilescu face un calcul simplu: "daca vorbim de circa 8-10 euro contributie pentru un salariu mediu, atunci ar fi vorba de 37 de milioane de euro intr-o luna".

In sistem vor intra, de buna voie sau in urma repartitiei facute de stat, circa 3,7 milioane de clienti, dar nu toti cei care au subscris vor face efectiv contributii, dat fiind ca vor exista si conturi individuale goale in sistem, spre exemplu pentru angajatii in cazul carora angajatorii nu platesc contributii sociale. "Eu zic sa ponderam acest calcul cu 70%, si atunci vorbim de fonduri de investit lunar de circa 30 de milioane de euro", a spus Radu Vasilescu.

In 2008, contributia care merge spre fondul de pensii privat va fi de 2% din venitul brut, insa procentul va creste progresiv cu 0,5% in fiecare an. In aceste conditii, in primul an companiile de pensii vor avea de investit intre 250 si 300 de milioane de euro, in functie de momentul in care va incepe efectiv colectarea.

Desi legislatia romaneasca le permite sa investeasca pana la 50% din active in actiuni, cei mai multi dintre administratori au ales o abordare extrem de conservatoare, urmarind sa plaseze pe piata de capital pana la 25-30% din active.

"Nu cred ca plasarea a zece milioane de euro pe Bursa este cea mai mare problema la inceput", comenteaza Dorin Boboc, director de investitii la Allianz Tiriac Fond de Pensii. In opinia sa, administratorilor le va fi cu mult mai dificil sa gaseasca, la momentul la care au nevoie, titluri de stat in cantitatea suficienta, "pentru ca spre ele vor se vor indrepta lunar sume de minim 15 milioane de euro", estimeaza Boboc.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/bani-sunt-dar-plasamente-bune-se-gasesc-2346251
2346251
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.