Acuzat de Marcel Ciolacu că România pierde procesul legat de controversatul proiect Roşia Montană din cauza lui, fostul premier Dacian Cioloş dă vina pe Victor Ponta: ”Hai, Victor Ponta, fii curajos, asumă-ţi răspunderea. Şi explică-i şi lui Marcel adevărul”

Autor: Roxana Rosu Postat la 01 februarie 2024 80 afişări

Acuzat de Marcel Ciolacu că România pierde procesul legat de controversatul proiect Roşia Montană din cauza lui, fostul premier Dacian Cioloş dă vina pe Victor Ponta: ”Hai, Victor Ponta, fii curajos, asumă-ţi răspunderea. Şi explică-i şi lui Marcel adevărul”

Controversatul dosar am exploatării miniere de la Roşia Montană a revenit în atentia publică având în vedere că sentinta finală în procesul intentat de canadienii de la Gabriel Resources împotriva statului român urmează să fie anuntată până pe 10 februarie.

Statul român este actionar minoritar în proiectul administrat de Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), în timp ce compania canadiană Gabriel Resources  detine 80%.

Acuzat că din cauza lui România ar putea să piardă procesul şi să fie obligată să plătească despăgubiri de 2 miliarde dolari, fostul premier Dacian Cioloş a comentat subiectul într-o postare pe Facebook, dând vina pe Victor Ponta.

” Când nu fură pentru ei, pesediştii fură pentru alţii. Aşa se traduce situaţia de la Roşia Montană, unde Victor Ponta este principalul vinovat pentru că a semnat actele de care avea nevoie Roşia Montană Gold Corporation. Marcel Ciolacu să îl sune de urgenţă pe consilierul său actual, Victor Ponta, sau pe fostul său şef de partid, acelaşi Victor Ponta, şi să explice de ce mereu şi mereu trebuie să plătească românii în locul lor.

Să fie clar pentru toată lumea: Roşia Montană este o afacere a PSD din care aceşti oameni vor să câştige bani indiferent de cum se va încheia acest proces. Fie prin exploatare ilegală, fie prin procente rezultate ca urmare a procesului. Restul e mascaradă politică pusă la cale de Marcel Ciolacu şi de ceilalţi beneficiar”, spune Cioloş.

Dacian Cioloş a fost prim ministru în perioada  noiembrie 2015 – ianuarie 2017.

”Escrocheria politică ce poartă numele de PSD a dat aurul României în concesiune acestei companii şi i-a promis că îl va exploata. Astăzi încearcă să şteargă urmele şi nu vor să-şi asume responsabilitatea propriilor fapte. Din acest motiv îi cer lui Marcel Ciolacu să îşi asume răspunderea, el şi prietenii lui care au dat exploatarea pe mana Gold Corporation împotriva românilor care au ieşit în stradă pentru protejarea un sit de valoare universală.

Compania Roşia Montană Gold Corporation a dat în judecată statul român în iulie 2015, când prim-ministru era Victor Ponta. Evident, pentru Marcel Ciolacu este de vină Cioloş, care a ajuns la guvern în decembrie 2015, şi nu consilierul său „onorific” Ponta care, prin acţiunile sale şi ale prietenului Vâlcov, care era şeful Comisiei pentru Roşia Montană din Parlament, a dus România în această fundătură. Guvernul Ponta şi compania Roşia Montană Gold Corporation s-au înţeles, practic, în 2013 pentru demararea proiectului. În documentele de la tribunal scrie negru pe alb că Victor Ponta recunoaşte că a negociat cu RMGC demararea proiectului şi le-a promis eliberarea celor 45 de avize necesare - inclusiv modificarea unor legi de mediu şi de patrimoniu care protejau situl Roşia Montană. Speriat de reacţia oamenilor, Ponta a dat înapoi, dar răul se produsese deja, contractul era deja semnat. A băgat statul român într-o situaţie gravă. Acesta este de fapt motivul pentru care compania minieră cere de la statul român azi miliarde de euro.

De altfel, Victor Ponta a recunoscut public, încă din 2015, că din cauza bulibăşelilor pe care ei le-au făcut, statul şi cetăţenii vor plăti despăgubiri”, se arată în postarea făcută de Dacian Cioloş.

În contiuare, el adaugă un citat dintr-o declaratie făcută de Victor Ponta în 2015:

„Cei de la Roşia Montană, din 1998, dar mai ales din 2005, de când e Traian Băsescu preşedinte, au avut promisiuni ferme că proiectul se va face. Cu siguranţă vor cere despăgubiri, nu ştiu cât. Ţinând cont de faptul că există o majoritate parlamentară împotrivă, proiectul se va respinge. Probabil că o să plătim toţi şi cred că e corect să spunem acest lucru”, zicea premierul Ponta în 2015.

”Hai, Victor Ponta, fii curajos, asumă-ţi răspunderea. Şi explică-i şi lui Marcel adevărul, că dacă pierdem acest proces este din cauza angajamentelor pe care tu le-ai luat faţă de companie fără a avea bază legală, ci pe promisiuni fără acoperire”, a încheiat Dacian Cioloş postarea de joi.

România ar putea pierde procesul intentat de canadienii de la Gabriel Resources în dosarul Roşia Montană. Premierul Marcel Ciolacu: Înţeleg că până pe 10 februarie va veni şi o decizie definitivă

 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.