Acţiunile unei companii-fantomă au crescut de 25.000 de ori în ultimele trei săptămâni

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 10 iulie 2014 2507 afişări

Acţiunile unei companii-fantomă au crescut de 25.000 de ori în ultimele trei săptămâni

Pentru a face titlul mai uşor de înţeles, trebuie specificat că acţiunile Apple, gigantul care produce telefoanele iPhone, au crescut în valoare de 18.000 de ori de la momentul listării pe bursă în 1980. Astfel, o creştere de 2500% este ceva cel puţin bizar.

Misterul însă merge mai departe: nimeni nu ştie cine se află în spatele companiei CYNK sau cu ce se ocupă ea. Datele arată însă că pe 17 iunie valoarea unei acţiuni era de 0,10 dolari, iar pe 9 iulie valoarea a ajuns la peste 14 dolari.

Pe site-ul companiei, introbiz.com, la secţiunea "About" se vorbeşte despre o reţea socială care poate pune utilizatorii în legătură cu persoane publice, faimoase. Cu alte cuvinte, un Facebook cu cont plătit care te poate pune în legătură cu actorii, artiştii sau politicienii preferaţi. "Prin reţeaua noastră puteţi cumpăra sau vinde abilitate de a vă conecta social cu persoane celebre, proprietari ai unor businessuri sau alte personalităţi."

Cei de la Business Insider au analizat însă datele financiare ale companiei şi au descoperit că acestea nu oferă niciun fel de informaţie în plus, ba mai mult, prezintă profit zero şi pierderi de peste un milion de dolari. Conform datelor bursiere, însă, compania are o valoare de piaţă de 4,29 miliarde de dolari.

Acţiunile s-au tranzacţionat direct, pe piaţa neregulată, nefiind astfel necesară raportarea exactă, aşa cum se întâmplă în cazul acţiunilor tranzacţionate pe bursa regulată. Această situaţie face extrem de dificilă analiza financiară a CYNK. Datele oficiale arată că firma este un offshore având sediul în Belize, care este un paradis fiscal.

Conform celor de la Yahoo Finance, compania nu a raportat niciun venit în declaraţiile depuse la finalul anilor fiscali 2011, 2012 sau 2013. De asemenea, pierderile operaţionale pentru anul 2013 au fost de 1,5 milioane de dolari.

Singura persoană de contact listată de companie este Marlon Luis Sanchez, care conform celor de la Bloomberg deţine peste 200 de milioane de acţiuni CYNK. La telefoanele trecute în actele oficiale nu răspunde nimeni, iar compania nu are niciun profil pe reţelele sociale cunoscute.

Este încă neclar cine tranzacţionează acţiunile CYNK, însă este foarte posibil ca aceste informaţii, care arată o companie fără venituri şi fără active, să nu fie cunoscute publicului larg.

O noua provocare pentru manageri: coordonarea si motivarea de la distanta a echipelor

Urmărește Business Magazin

/actualitate/actiunile-unei-companii-fantoma-au-crescut-de-25-000-de-ori-in-ultimele-trei-saptamani-12924898
12924898
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.