Acţiunile Raiffeisen cresc cu 9% la Viena după ce banca austriacă a anunţat că va prelua 28% din Strabag de la o firmă deţinută de oligarhul Oleg Deripaska, într-un efort de reducere a expunerii pe piaţa din Rusia

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 20 decembrie 2023 1047 afişări

Acţiunile Raiffeisen cresc cu 9% la Viena după ce banca austriacă a anunţat că va prelua 28% din Strabag de la o firmă deţinută de oligarhul Oleg Deripaska, într-un efort de reducere a expunerii pe piaţa din Rusia

Cu 8,8% se apreciau în după-amiaza zilei de miercuri acţiunile Raiffeisen Bank International, ducând capitalizarea la 5,9 miliarde de euro pe Bursa de Valori de la Viena, conform MarketWatch.

Evoluţia vine în contextul în care RBI a anunţat marţi că va prelua un pachet de circa 28% din acţiunile grupului austriac de construcţii Strabag, subliniind eforturile celor două companii de a-şi reduce expunerea pe piaţa rusă.

Mai exact, Raiffeisen va cumpăra 28,5 milioane de acţiuni Strabag prin subsidiara din Rusia, în schimbul a 1,5 miliarde de euro. Deţinerea este vândută de Rasperia Trading, companie controlată de oligarhul rus Oleg Deripaska.

La ora publicării ştirii, acţiunile Strabag creşteau cu 6,9% pe Bursa austriacă, la o valoare de piaţă de 4,2 miliarde de euro.

„Prin această tranzacţie, RBI îşi reduce şi mai mult expunerea faţă de Rusia”, scriu reprezentanţii Raiffeisen într-un comunicat citat de Reuters.

Negocieri între Viena şi Kiev: Austria şi-a dat acordul pentru cel de-al doisprezecelea pachet de sancţiuni UE împotriva Rusiei, după ce Ucraina a scos Raiffeisen de pe lista neagră

RBI a studiat o divizare sau eventual o vânzare afacerii sale în Rusia de la începutul războiului din Ucraina în urmă cu aproape doi ani, dar a avertizat că o ieşire poate dura destul de mult timp şi este „foarte complexă”, scrie agenţia de ştiri.

După declanşarea războiului din Ucraina, în 24 februarie 2022, acţiunile Raiffeisen au scăzut puternic pe fondul expunerii ridicate pe piaţa din Rusia.

Recent, agenţia ucraineană pentru prevenirea corupţiei a suspendat statutul de sponsor de război pentru Raiffeisen.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
actiuni,
raiffeisen,
rusia,
expunere,
piata,
reducere,
anunt

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.