A acceptat un bancher german cea mai mare mita din istorie?

Autor: Anca Arsene-Barbulescu Postat la 12 ianuarie 2011 121 afişări

Suma este de 39 de milioane de euro (50 de milioane de dolari), iar platitorul este Bernie Ecclestone, boss-ul Formulei 1. A fost mita sau bancherul din Munchen a castigat banii virati in contul sau? Procuratura trebuie sa decida.

Gerhard Gribkowsky (52 de ani), un fost membru executiv al bancii germane de stat BayernLB, a fost arestat saptamana trecuta, fiind suspect de luare de mita. Este vorba despre 39 de milioane de euro (50 de milioane de dolari) care au fost virati in doua transe, din Insulele Virgine Britanice si din Mauritius, in contul unei fundatii private din Salzburg, Austria, numita "Raza de soare" si fondata de bancherul german, potrivit publicatiei Spiegel.

De la cine provin insa banii? Nici Gribkowsky si nici avocatul sau nu au vrut sa raspunda acestei intrebari, dar procuratura din Munchen crede ca suma are legatura cu vanzarea unei companii, anume Formula 1. BayernLB a devenit actionarul majoritar al Formulei 1, o afacere de miliarde de euro, mai degraba din intamplare - a acordat imprumuturi mogulului media german Leo Kirch, garantate cu actiuni la Formula 1, iar cand Kirch a intrat in faliment, Griblowsky s-a ocupat sa vanda pachetul de actiuni, ceea ce a si facut in 2005.

Procurorii spun insa ca tranzactia s-a facut la un pret neactualizat al actiunilor, implicit sub pretul pietei, iar bancherul german a primit astfel un "bonus" de 39 de milioane de euro (50 de milioane de dolari) pentru consultanta. "Suma este de departe cea mai mare pe care un executiv german a incasat-o ca parte a unei tranzactii obscure, daca nu chiar ilegale", scria cotidianul german Suddeutsche Zeitung, care a depistat transferul bancar in cauza.

A fost sau nu unul dintre cele mai serioase cazuri de coruptie in istoria recenta a economiei germane sau a fost evaziune fiscala? Mai multi prieteni de-ai lui Gribkowsky sunt destul de suspiciosi pentru ca, desi bancherul n-a facut niciodata un secret din activitatile fundatiei sale din Salzburg si nici din contractele de consultanta legate de Formula 1, a fost intotdeauna secretos legat de sume si de implicarea lui Bernie Ecclestone (80 de ani), unul dintre cei mai discreti executivi din lumea sportului. Pe de alta parte insa, la momentul tranzactiei, bancherul german a cerut chiar un bonus pentru tranzactia realizata, lucru care n-ar mai fi trebuit sa se intample daca la mijloc era o mita de cateva zeci de milioane de euro.

Ecclestone, a carui avere se ridica la 4 miliarde de dolari potrivit Forbes, neaga acuzatiile de dare de mita si implicarea in tranzactii ilegale, desi pare destul de plauzibil ca acesta sa-l fi rasplatit pe Gribkowsky pentru contributia pe care a avut-o la salvarea Formulei 1. "In fond, 50 de milioane de dolari sunt un mizilic pentru Bernie", spunea proprietarul unei echipe de F1.

Procurorii inca nu au luat o decizie cu privire la investigatia demarata in 2006 si intrerupta de-a lungul ultimilor patru ani.

In defavoarea bancherului cantareste acum faptul ca incasarile nu au fost declarate in Germania si, prin urmare, nu au fost platite taxele aferente celor 39 de milioane de euro. In loc sa plateasca taxe echivalente cu 40% din suma acolo, Gribkowsky a platit doar 25% statului austriac.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bancher,
mita,
Bernie Ecclestone,
ancheta,
Germania
/actualitate/a-acceptat-un-bancher-german-cea-mai-mare-mita-din-istorie-7883154
7883154
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.