21.000 de studenţi străini învaţă în România. “M-am îndrăgostit de această ţară şi vreau să rămân aici” – REPORTAJ VIDEO Business Magazin

Autor: Ioana Matei Postat la 06 aprilie 2015 3590 afişări

Aproape 21.000 de studenţi străini din toată lumea sunt înscrişi la universităţile româneşti. Ei sunt atraşi de taxele mai mici decât în statele vestice, cât şi de cultura locală, motive pentru care unii dintre ei încearcă să îşi construiască şi o carieră aici.

David Eryder are 25 de ani şi a venit din Statele Unite ale Americii în România după ce s-a împrietenit cu câţiva români în timp ce studia la Paris. “Vin din Statele Unite ale Americii şi sunt în România pentru că am urmat studiile de licenţă în Paris, unde am avut 7-8 colegi români care mi s-au părut cei mai buni oameni din lume. Mi-am spus că este mai mult decât o coincidenţă şi că trebuie să văd de unde vin toţi aceşti oameni. Am vizitat România în următoarea vacanţă de vară, m-am îndrăgostit de ţară şi mi-am propus să revin pentru a trăi aici. Am găsit un program masteral de studii în limba engleză la ASE, iar acum mi-am propus să îmi extind şederea”, îşi argumentează el prezenţa în România.

Chiar dacă salariile  sunt cu siguranţă mai mari în Statele Unite ale Americii şi există mai multe oportunităţi, el crede că există idei preconcepute legate de ţara sa, ce oferă o perspectivă de “prea frumos să fie adevărat”: “Statele Unite ale Americii prezintă atât argumente pro, cât şi contra, la fel ca orice altă ţară”.

În ce priveşte încercările lui de a-şi găsi un loc de muncă aici, spune că a observat că  pentru companiile multinaţionale venite în România pentru a economisi bani nu reprezintă o prioritate angajarea unor specialişti care să îi ajute să recruteze tineri străini, ce au nevoie de permis de muncă.

Cei mai mulţi studenţi străini din România provin din Republica Moldova (6736), Israel (1706) şi Franţa (1527), potrivit datelor transmise de Institutul National de Statistica pentru anul universitar 2013-2014, ultimul pentru care există informaţii disponibile. Din Statele Unite ale Americii erau inscrişi aproximativ 130 de studenţi pentru anul universitar 2013-2014. Chiar dacă o parte dintre ei îşi doresc să îşi construiască o carieră în România, se lovesc de multe ori de dificultăţile legale ale companiilor de a angaja studenţi străini, potrivit specialiştilor în resurse umane.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
business magazin,
reportaj,
romania,
straini,
studenti
/actualitate/21-000-de-studenti-straini-invata-in-romania-m-am-indragostit-de-aceasta-tara-si-vreau-sa-raman-aici-reportaj-video-business-magazin-14109601
14109601
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.