Cele mai scumpe MBA-uri din Romania

Postat la 13 octombrie 2009 168 afişări

De la inceputul anilor ’90 si pana acum un an, poate chiar doi, scolile de management au castigat mult de pe urma programelor de tip MBA sau EMBA - erau suficient de scumpe si aveau o imagine indeajuns de buna cat sa aduca repede bani multi. Acum, nu toata lumea le mai vede ca pe un real avantaj competitiv si, mai important, nu si le mai permite.

Taxele pe care le percep scolile de management care ofera programe de tip MBA (Master of Business Administration) sau EMBA (Executive Master of Business Administration) in Romania au reprezentat dintotdeauna un subiect aprins de discutie. Ele faceau din aceste programe o tinta cu atat mai pretioasa, cu cat era inaccesibila pentru cei mai multi dintre cei ce doreau sa urmeze o astfel de specializare. Vorbim de cateva mii sau zeci de mii de euro pentru un ciclu, care in general se intinde pe o perioada cuprinsa intre 10 luni si doi ani.

Partea buna pentru cei ce au astazi o diploma de MBA sau EMBA este ca, in majoritatea cazurilor, costurile au fost suportate de companiile angajatoare, fiind vazute ca o investitie in beneficiul lor. Pana aici, toate bune si frumoase - si pentru cursanti, si pentru scolile de management. Problema a aparut abia dupa ce criza a impus impartirea investitiilor in cele cu adevarat cruciale pentru existenta sau succesul unei afaceri si cele ce pot fi amanate. "Comparativ cu situatia din anii precedenti, cand aproximativ 60% din studenti au beneficiat de plata cursurilor de catre companiile la care lucrau, anul acesta ponderea a scazut la 10%", afirma Lucian Botea, coordonatorul adjunct al programului MBA al Universitatii DeSales. E clar deci, ca nu vorbim despre activitati cruciale.

Cel mai scump program derulat in acest moment este un EMBA oferit de WU Executive Academy, din cadrul Universitatii Economice si de Afaceri din Viena, care costa 35.000 de euro si dureaza 14 luni. Specializarea este general management, iar anul trecut a avut 30 de absolventi, adica incasari de putin peste un milion de euro. Pe langa cursurile propriu-zise, in program sunt incluse si calatorii de studiu in strainatate: o calatorie de noua zile in Minneapolis, SUA, unde au loc vizite la companii ca Reuters, JP Morgan Chase sau NASDAQ si o calatorie de sase zile la Viena, cu vizite la Erste Bank, OMV si Immoeast. De altfel, astfel de calatorii sau stagii practice fac parte, mai nou, din programa celor mai multe scoli.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
MBA,
EMBA,
scoli,
avantaje,
preturi,
top
/topurile-business-magazin/cele-mai-scumpe-mba-uri-din-romania-4975591
4975591
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.