Povestea taiwanezului care a creat una dintre cele mai mari companii din SUA

Autor: Georgiana Călin Postat la 25 iunie 2017 716 afişări

Cofondator al unei companii de top - ce a dominat atât căutările, cât şi publicitatea online la sfârşitul anilor 1990 - Jerry Yang ilustrează tipologia tânărului antreprenor tenace, meticulos şi încrezător în afacerea sa. Fiind unul dintre fondatorii yahoo!, IT-stul american originar din Taiwan a pus bazele uneia dintre cele mai cunoscute şi profitabile nume din mediul online, cu o capitalizare de piaţă actuală de 44,4 miliarde de dolari.

Povestea taiwanezului care a creat una dintre cele mai mari companii din SUA

Jerry Yang s-a născut la 6 noiembrie 1968 în Taipei, Taiwan. A fost fluent în engleză de la vârsta fragedă de trei ani, dar s-a mutat în SUA cu familia când avea 10 ani. A urmat liceele Sierramont şi Piedmont Hills şi a absolvit Universitatea Stanford cu licenţă şi master în inginerie electrică.

În timpul doctoratului la Stanford, Jerry Yang a creat împreună cu un alt doctorand la inginerie electrică, David Filo, un site web numit ”Ghidul lui Jerry şi Dave către World Wide Web“, care ulterior a fost redenumit Yahoo!. Nu după mult timp, cei doi petreceau mai mult timp cu lista de linkuri decât cu dizertaţiile doctorale. Lista lor a devenit între timp prea lungă şi greu de manevrat, astfel că au împărţit-o în categorii. Când categoriile deveneau neîncăpătoare, au inventat subcategorii şi astfel a luat naştere conceptul de bază al Yahoo!, iar imensa popularitate a site-ului i-a încurajat pe Yang şi Filo să pună bazele Yahoo! Inc. în 1995.

Jerry şi David au aflat în scurt timp că nu erau singurii care-şi doreau un singur loc unde să găsească lucruri utile pe site-urile web. Sute de oameni accesau ghidul lor şi au adunat rapid o audienţă loială şi destul de semnificativă prin comparaţie cu numărul de ultilizatori ai internetului de atunci. Yahoo! a sărbătorit primul milion de accesări în toamna lui 1994, atingând 100.000 de vizitatori unici. Datorită traficului din ce în ce mai mare şi a feedbackului pozitiv pe care îl primeau, fondatorii şi-au dat seama de potenţialul afacerii pe care o deţineau.

În martie 1995, echipa a avut şi primele întâlniri cu investitiori din Silicon Valley. Au dat în cele din urmă peste Sequoia Capital, firmă cu reputaţie ale cărei succese includeau deja Apple Computer, Atari, Oracle şi Cisco Systems; o lună mai târziu, investitorii acordau Yahoo! o finanţare de aproximativ 2 milioane de dolari. nţelegând că noua lor companie are potenţial pentru o dezvoltare rapidă, cei doi tineri antreprenori au început să caute o echipă de conducere; l-au angajat pe Tim Koogle, un veteran al Motorola, pe postul de CEO şi pe Jeffrey Mallett de la Novell WordPerfect pe postul de COO. Au încheiat a doua rundă de finanţări în toamna lui 1995, între investitori fiind Reuters Ltd. şi Softbank.

n câţiva ani Yahoo! Inc. a devenit o companie lider la nivel global în ceea ce priveşte comunicarea, comerţul şi media, fiind primul ghid navigabil pe internet. Cu sediul central în Sunnyvale, Califormia, Yahoo! are deschise birouri în Europa, Asia, America Latină, Australia, Canada şi Statele Unite. Yang a fost CEO al companiei din 2007 până în 2009, deşi a fost deseori criticat de mai mulţi investitori deoarece preţurile acţiunilor şi veniturile nu au crescut. Situaţia s-a înrăutăţit când Yang a refuzat oferta Microsoft de a cumpăra Yahoo! pentru 47 de miliarde de dolari.

În consecinţă, Yang a fost înlocuit de Carol Bartz, rămânând membru al consiliului de administraţie. În 2012, a fost anunţat că trebuie să plece din companie; la momentul demisiei sale din boardul Yahoo!, capitalizarea de piaţă a companiei era de 20 de miliarde de dolari. n ciuda situaţiei expuse, Yang a jucat un rol cheie în gestionarea şi dezvoltarea politicilor de afaceri ale firmei.

Yang s-a căsătorit cu Akiko Yamazaki, pe care a întâlnit-o la Stanford, absolventă a specializării inginerie industrială şi directoare a reţelei Wildlife Conservation Network. Yang este, de asemenea, un cunoscut filantrop, ce a a donat 75 milioane de dolari Universităţii Stanford, folosiţi pentru construirea clădirilor Jerry Yang and Akiko Yamazaki Environment and Energy Building. Cu o avere netă de aproape 2 miliarde de dolari, Yang este unul dintre cei mai bogaţi oameni din S.U.A., inclus de Forbes în Top 400.

Yahoo! este o astăzi o corporaţie multinaţională, cu sediul în Sunnyvale, California, cunoscută mai ales pentru portalul său web, motorul de căutare Yahoo Search şi o serie de alte servicii bazate pe un cont unic, printre care Yahoo Directory, Yahoo Mail, Yahoo News, Yahoo Finance, Yahoo Groups, Yahoo Answers, Yahoo Maps, Yahoo Video, Yahoo Messenger ş.a. Conform presei americane, aproximativ 700 de milioane de persoane vizitează site-urile Yahoo lunar.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.