Oglinda oglinjoara, care-i cea mai bine condusa tara?

Postat la 01 februarie 2010 35 afişări

Pentru a vedea daca autoritatile noastre au reactionat bine sau prost la criza economica, BUSINESS Magazin a cautat posibile comparatii cu ceea ce s-a intamplat in celelalte tari din Est.

Exista o vorba: "Daca ma compar cu altii, sunt minunat. Daca ma compar cu exigentele mele, sunt jalnic". Despre exigentele noastre, multi ar spune ca nu le avem, iar despre comparatii, ca indiferent cu cine ne-am compara, tot rau am arata. Dar ar fi fals.

Ca sa intelegem cat de bine sau cat de rau am reactionat noi si autoritatile noastre la criza economica, trebuie sa gandim criza ca pe-un rau general - intr-o mai mica sau mai mare masura, toata lumea a fost afectata. Daca am compara goana dupa redresarea economica intr-o cursa atletica, cei care au fost afectati mai puternic de la inceput, asa cum sunt tarile baltice, Ungaria sau Islanda, ar porni cu un handicap de cativa metri fata de plutonul european; aceasta nu inseamna insa ca handicapul e si decisiv pentru soarta cursei - decisive sunt calitatea guvernarii, gradul de maturitate a economiei si un raport sanatos intre productia pentru piata interna si cea pentru piata externa.

Mark Gibbins, partener in departamentul de taxe al KPMG, cu importanta experienta in statele din Europa Centrala si de Est (CEE), crede ca e greu de spus cine a reactionat mai bine si cine mai slab in regiune, pentru ca in fiecare tara criza a adus alte pericole. "Daca ne uitam spre Ungaria, acolo s-au luat masuri de reducere a deficitului bugetar, sub indrumarea FMI, de la 10% din PIB pana la 4% din PIB. Deci nu au ramas mari resurse pentru sporirea consumului sau a investitiilor, chiar daca aceste masuri ar fi fost oportune", explica Gibbins.

La fel ca in Romania sau in tarile baltice, ungurii s-au imprumutat masiv in valuta (euro sau franci elvetieni); in conditiile deprecierii durabile a forintului, aceasta a condus la mari probleme de rambursare a creditelor si la reducerea accentuata a consumului. Gibbins crede ca Ungaria nu putea face prea multe pentru a repara dintr-o data toate excesele trecutului, dar cel mai important pentru guvernul de la Budapesta este acum sa duca la capat masurile luate pentru diminuarea deficitului bugetar. In primavara vor fi alegeri parlamentare si in Ungaria, iar actualul guvern, tehnocrat, trebuie sa asigure o gestiune stransa a economiei pana atunci.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/oglinda-oglinjoara-care-i-cea-mai-bine-condusa-tara-5462700
5462700
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.