Ceas elvetian la Holcim

Postat la 01 decembrie 2008 85 afişări

"Acasa" este un cuvant greu de definit de catre un om care a avut ocazia sa conduca afacerile unei multinationale pe mai multe continente. Ce a luat cu el din tara de origine Elvetia? Gandirea ordonata, planificarea fiecarei miscari, eficienta, responsabilitatea, firea deschisa, optimista si… ciocolata.

Ecru cu care esti imbiat cand ajungi in biroul lui Markus Wirth, directorul general al Holcim Romania, filiala a grupului international elvetian Holcim, unul dintre cei mai importanti jucatori pe piata mondiala a materialelor de constructii. Ciocolata elvetiana l-a insotit peste tot in calatoriile sale inca de la inceputurile colaborarii cu multinationala Holcim, la varsta de 28 de ani.

Dupa cum marturiseste, "acasa" nu mai inseamna demult doar Elvetia, tara ciocolatei, a branzeturilor si a ceasurilor, de unde in 1912 pornea Holcim. "Sunt acasa in locul in care lucrez. Trebuie sa-ti placa locul in care esti, mediul in care iti desfasori activitatea pentru a putea sa-l numesti acasa." Iar Wirth poate sa asocieze cuvantul cu mai multe locatii de pe glob, de la Mexic, Marea Britanie, Tarile Scandinave pana la Orientul Mijlociu si Asia de Sud-Est, iar acum Romania. Sunt doar o parte din destinatiile unde a mers nu pentru o vacanta binemeritata, ci in scopuri de business cu tinte foarte precise: dezvoltarea afacerilor.

Romania egal acasa

Primul contact cu Holcim l-a avut in 1976, la varsta de 28 de ani, ocupand pe rand functiile de project manager pentru Orientul Mijlociu si Asia de Sud-Est si director tehnic in Mexic. Ce l-a determinat sa se alature Holcim de la inceput? "A fost o coincidenta. Mi-am depus CV-ul la mai multe companii, nu aveam ceva clar in minte. A fost o oportunitate de care am profitat, in cadrul unei companii internationale. Am fost de la inceput fascinat, pentru ca erau multe proiecte care trebuiau manageriate. Incepeai un proiect si apoi aveai un produs, o fabrica de care te bucurai."

Dupa zece ani in cadrul Holcim, a primit propunerea de a fi director pentru zona Mediteraneeana, Marea Britanie si Scandinavia in cadrul companiei elvetiene Von Roll Group, unul dintre liderii pietei de echipamente si instalatii pentru industria energetica. Era deja CEO al diviziei "Infrastructure Systems", cand in 2000 a primit o noua oferta careia nu i-a rezistat: aceea de a se intoarce la "prima sa dragoste", Holcim, ca director pentru un proiect strategic de optimizare a productiei de ciment in Europa Centrala. "Mai mult de zece ani am lucrat la Holcim, m-am mutat la Von Roll Group, apoi dupa 14 ani m-am intors la Holcim. De ce? Poate e coincidenta sau oportunitatea de care a trebuit sa profit. Cand ti se face o astfel de propunere, trebuie sa o analizezi." Un an mai tarziu, in 2002, primea o noua provocare din pozitia de country manager in Serbia: aceea de a integra o companie de ciment care a fost privatizata de statul sarb in cadrul Holcim. "Este cea mai importanta realizare a mea. In Serbia am luat afacerea de la zero. Am fost nevoiti sa preluam o companie de ciment care a fost privatizata. Nu era nimic disponibil in sensul de management sau instrumente de lucru moderne. Integrarea a durat doi ani si jumatate. Eram presedintele board-ului, acesta era task-ul meu. Pot spune ca astazi aceasta companie sarbeasca s-a integrat foarte bine in Holcim. A fost nevoie sa parcurgem mai multi pasi pentru a o trece sub brandul Holcim."

Pentru cativa ani "acasa" a insemnat, pentru Markus Wirth, Belgrad. "Inainte sa ajung in Romania a fost o perioada in care calatoream foarte mult. Eram responsabil pentru Serbia si Kosovo, aveam cartierul general la Zürich si inca unul la Belgrad, unde aveam si un apartament."

Dupa cum marturiseste, au fost trei momente care i-au marcat cariera, iar unul dintre acestea a fost numirea in fruntea conducerii Holcim Romania in 2004, in locul lui Kurt Habersatter, care a fost promovat in functia de director general al grupului elvetian pentru Europa de Est. "Imi place foarte mult acest job. Cand am venit in Romania bazele afacerii erau deja puse si am putut sta pe o fundatie buna pe care a trebuit doar sa o dezvolt."

Agenda elvetiana

Planificare cu exactitatea unui ceas elvetian. Ziua de lucru pentru Markus Wirth incepe la 7.30 si se incheie seara foarte tarziu. Insa nicio zi nu trece la intamplare. Totul este bine stabilit. "Imi place sa-mi incep ziua de lucru devreme, pentru ca e momentul cand am timp sa imi rezolv o parte din task-uri, sa-mi citesc mailurile, inainte de a participa la intalniri oficiale. Trebuie sa am o agenda foarte bine programata dupa care sa lucrez. Sunt obiceiuri pe care le respect. Daca nu ma incadrez in acest program, intreaga zi se duce de rapa, imi da totul peste cap."

Odata cu venirea in Romania, Wirth a adus cu el propriul sistem de management. Usa biroului sau este permanent deschisa pentru cei care vor sa-i treaca pragul atunci cand intampina dificultati. "Ii ascult pe oameni, ii asist daca au nevoie, iar aceste situatii nu pot fi planificate. Toata lumea poate sa vada in orice moment in biroul meu, pentru ca peretii sunt transparenti. Am si momente cand inchid usa si simt nevoia de liniste pentru a-mi rezolva propriile probleme."

Cand a venit pentru prima data in Romania, cu doi ani inainte de a fi numit director general al Holcim pentru aceasta regiune, a vizitat Clujul care i-a lasat o impresie foarte buna. In 2004 i s-a oferit oportunitatea de a cunoaste mai bine Romania. "Prima impresie pe drumul dinspre aeroport a fost foarte placuta. Erau panouri publicitare cu branduri cunoscute din afara."

De o primire calduroasa s-a bucurat si din partea angajatilor care erau curiosi sa-si cunoasca noul sef. "Colegii din companie nu ma cunosteau si isi puneau intrebari, cine va veni? Am simtit ca asteptau ceva din partea mea. Au fost organizate petreceri, iar modul in care romanii se bucura de viata mi-a creat o impresie pozitiva."

Crearea unei reputatii bune a fost primul tel pe care directorul general al Holcim Romania si l-a propus. "Am incercat sa influentez oamenii sa fie eficienti, productivi, sa nu pierdem timp. Trebuie sa fii cinstit cu angajatii, sa-i tratezi ca de la egal la egal. Colegii de aici sunt foarte dedicati sa-si duca la indeplinire slujba, muncesc mult ca sa aiba succes. Si asta a avut un impact pozitiv in ochii mei."

Urmatoarea destinatie

Care este urmatoarea destinatie? "Nu stiu", vine scurt raspunsul directorului general Holcim.

De ce? "Pentru ca niciodata nu mi-am planificat traseul profesional. Toate momentele cheie din cariera mea nu au fost planuite. S-au creat oportunitati, am fost intrebat daca vreau postul si am raspuns da. Insa a depins foarte mult si de mine sa fiu flexibil sa fac o schimbare in viata mea, sa ma mut intr-o alta tara, sa am un alt loc de munca. Am familie si am fost nevoit sa pun totul sub o singura umbrela. Pentru moment as dori sa raman in Romania, pentru ca mai exista provocari pe care trebuie sa le rezolv in companie."

Markus Wirth spune ca nu a urmarit niciodata functiile. "Cel mai important pentru mine este sa fac o munca de care sa fiu mandru, iar la sfarsitul saptamanii sa am satisfactia unui lucru bine facut de care sa ma bucur. Pentru mine cariera nu inseamna neaparat ca trebuie sa fii director general."

Ca stil de manager, spune ca pune mare accent pe responsabilitate. "Depinde de mine sa realizez corect o sarcina atunci cand ai un target pe care trebuie sa-l indeplinesti. Cred ca oamenii ar trebui sa-si asume responsabilitati, iar eu sunt cel care trebuie sa le ofere acea putere care sa-i faca sa fie responsabili."

Suveniruri si lectura

Chiar daca a calatorit foarte mult, a cunoscut culturi diferite si a lucrat cu oameni cu personalitati distincte, Markus Wirth s-a adaptat cu usurinta tocmai datorita stilului deschis de a lucra cu oamenii. Familia sa este in Elvetia si nu i-a fost alaturi in toate schimbarile sale de domiciliu, asa ca directorul Holcim nu rateaza nicio oportunitate de a se intoarce in tara natala. "Sotia mea este o persoana foarte activa. Are o profesie in Elvetia care ii solicita mult timp, iar eu sunt aici in Romania. Aceasta a fost decizia pe care am luat-o impreuna cu familia: de a merge pe acest drum. Ne vizitam frecvent, fie vine ea aici in Romania, fie merg eu in Elvetia cand am timp. Cand am lucrat in Mexic, m-am mutat cu toata familia, sotia si cele doua fiice. De atunci nu am mai repetat aceasta experienta."

Obisnuia sa ia suveniruri din tarile pe unde calatorea mai mult in tinerete. "Astazi nu mai pun atata pret pe suvenirurile tangibile. Cel mai important suvenir acum este impresia pe care mi-o lasa tara respectiva. Nu mai fac nici atatea fotografii, pentru ca am foarte multe."

Isi petrece putinul timp liber plimbandu-se cu bicicleta sau jucand golf. "Imi place sa merg prin Bucuresti sa ma plimb cate doua ore in anumite zone pentru a cunoaste zona, sa vad daca a aparut ceva nou in oras. Imi place sa merg in munti si daca exista posibilitatea, sa joc golf."

La 60 de ani, Markus Wirth este dovada vie ca acumularea de noi cunostinte nu trebuie sa tina cont de varsta. "Imi place sa citesc. Ma pregatesc in continuare. Imi cumpar mereu cate o carte noua de leadership sau stiluri de management. Am cel putin trei carti pe care le citesc in paralel. Imi place literatura, dar si carti de management, cartile lui Dalai Lama."

Chiar daca nu cunoaste inca urmatoarea destinatie unde isi va pune amprenta profesionala, stie cu precizie ca daca ar fi sa aleaga un loc unde s-ar stabili, acesta ar fi Statele Unite sau Scandinavia datorita conditiilor de viata foarte bune.

Compania in cifre

Holcim a intrat pe piata din Romania in 1997 si are in prezent aproximativ 1.400 de angajati

In ultimii 11 ani compania a investit circa 600 de milioane de euro in special in dezvoltarea facilitatilor de productie

Grupul elvetian detine in Romania trei fabrici de ciment, la Turda, Campulung si Alesd,

16 statii ecologice de betoane si cinci statii de agregate

Anul acesta cifra de afaceri va creste cu 15-20% fata de anul trecut, cand a fost de circa 290 de milioane de euro

Compania a finalizat anul acesta o investitie de 120 de milioane de euro in fabrica de la Campulung, unde a construit cel mai mare cuptor din Europa de Est cu o capacitate de productie de ciment de circa doua milioane de tone pe an

Consumul de ciment in Romania a ajuns anul trecut la 450 kilograme/cap de locuitor

Piata cimentului va ajunge anul acesta la circa 12,5 mililoane de tone, respectiv la o valoare de un miliard de euro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Ceas,
elvetian,
la,
Holcim
/lideri/ceas-elvetian-la-holcim-4074470
4074470
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.