Legalizarea marijuana. Unul dintre cele mai mari experimente sociale din SUA continuă

Autor: Marius Oncu Postat la 17 iulie 2014 752 afişări

Oamenii au stat ore la cozile din faţa magazinelor, după ce Washington a devenit al doilea stat american care a legalizat comercializarea de marijuana în scop recreaţional. Cel mai mare experiment social din SUA de după Prohibiţie a început în urmă cu circa şase luni, când Colorado a devenit primul stat american care a permis vânzarea de marijuana oricărei persoane cu vârsta de peste 21 de ani. Ambele state au aprobat legalizarea drogului în referendumuri organizate în noiembrie 2012, iar primele magazine destinate comerţului cu marijuana au fost deschise în Colorado la 1 ianuarie.

Legalizarea marijuana. Unul dintre cele mai mari experimente sociale din SUA continuă

LA FEL PRECUM COLORADO ÎN PRIMA ZI, ÎN WASHINGTON S-AU FORMAT COZI LUNGI, ÎN TIMP CE MARFA DISPONIBILĂ A FOST INSUFICIENTĂ PENTRU A ACOPERI CEREREA, MAI ALES ÎN SEATTLE, UNDE PÂNĂ ÎN PREZENT A PRIMIT LICENŢĂ UN SINGUR MAGAZIN PENTRU ÎNTREG ORAŞUL.

Caden Robinson, un student de 21 de ani, a afirmat că nu ar fi stat la coadă trei ore pentru a cumpăra marijuana în prima zi în care vânzările în scop recreaţional au devenit legale, dacă nu i-ar fi sugerat asta chiar părinţii săi, scrie cotidianul american New York Times. ”Tata mi-a spus că ar trebui să vin. «Du-te şi scrie istorie», mi-a spus„, a declarat Robinson, student la chimie.

Prietenul său, Mark Rupprecht, de 33 de ani, a afirmat că are, de asemenea, sentimentul că participă la un eveniment istoric, de schimbare majoră. ”Este ceva ce voi povesti nepoţilor„, a spus Rupprecht, care de meserie este barman.

Experimentul statului Washington cu vânzarea legală de marijuana în scop recreaţional a început cu un număr restrâns de magazine şi stocuri limitate, deoarece cultivatorii licenţiaţi nu au avut timp încă să crească o întreagă recoltă, certificată de autorităţi ca fiind cultivată în Washington. Încotro va conduce acest experiment după dispariţia factorului iniţial de noutate, rămâne de văzut. Aproape niciunul dintre cei consultaţi în rândul persoanelor care aşteptau deschiderea magazinului Cannabis City, în sudul oraşului Seattle, nu a inclus printre motivele achiziţiei că ar cumpăra produsul pentru a se droga. Nu ai nevoie de un magazin pentru aşa ceva, au spus ei. Doug Headley, un inginer IT de 34 de ani, a declarat că va împărţi probabil cantitatea cumpărată şi o va folosi pentru a o oferi la o petrecere. Cannabis City vinde pachete de 2 grame la 40 de dolari, cantitatea fiind suficientă pentru 2-4 ţigări mari, sau mai multe mai mici. Legislaţia permite vânzarea în cantitate de până la o uncie, adică 28,3 grame. ”Cadouri pentru grătarul de diseară„, a spus Headley.

Posesia de marijuana în cantităţi mici şi consumul acesteia acasă sunt legale în Washington de aproape doi ani, iar poliţia ignoră astfel de situaţii de mai mult timp. Vânzarea pentru utilizare în sop recreaţional nu a fost însă legală până săptămâna trecută.

MARIJUANA LEGALĂ RĂMÂNE MAI SCUMPĂ. Washington a acordat primele licenţe de vânzare la începutul săptămânii trecute, dar a impus o perioadă de 24 de ore pentru inspecţii de ultim moment. Marijuana vândută fără licenţă, care rămâne ilegală, şi cea pentru utilizarea în scop medical rămân mai ieftine decât produsele din magazine, din cauza taxelor de 25%, au spus mulţi cumpărători. Comisia de Control al Alcoolului din Statul Washington, responsabilă de marijuana pentru utilizare recreaţională, a acordat 25 de licenţe de vânzare la începutul săptămânii trecute.

Probleme şi mai mari au fost cauzate de aprovizionarea insuficientă, întrucât legea permite vânzarea doar pentru marijuana cultivată în statul Washington de producători autorizaţi. Prima recoltă, pregătită în martie, nu a fost în cea mai mare parte gata pentru a fi adunată. Autorităţile folosesc un sistem de coduri de bare, cu câte unul alocat fiecărei plante, pentru a împiedica vânzarea de marijuana nelicenţiată.

Un purtător de cuvânt al Comisiei de Control al Alcoolului din statul Washington, Brian Smith, a declarat că autorităţile nu au urmărit numărul de magazine deschise în prima zi, dar potrivit presei numărul acestora a fost de 4, urmând să crească în zilele următoare. Noi licenţe de retail vor fi emise, odată cu aprobarea aplicanţilor. Statul a autorizat deja 334, cu 21 de operatori în oraşul Seattle, cel mai mare din Washington. Oficialul se aşteaptă ca alte state americane să urmărească cu atenţie evoluţia din Colorado şi Washington.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/legalizarea-marijuana-unul-dintre-cele-mai-mari-experimente-sociale-din-sua-continua-12939119
12939119
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.