Etică, responsabilitate şi presiuni politice: manipularea dobânzilor la nivel global

Autor: Vlad Popescu Postat la 09 iulie 2012 73 afişări

În hărmălaia luptei pentru putere din România, nu observăm un alt scandal, de pe alte meleaguri, care oferă oportunitatea rară de a percepe şi, poate, de a înţelege într-o anumită măsură modul de gândire şi operare al marilor bănci internaţionale. Este vorba despre tensiunile din Marea Britanie privind manipularea indicilor în funcţie de care se calculează dobânzile la nivel mondial, inclusiv pentru creditele în valută contractate de români.

Investigaţia globală din ultimii doi ani privind manipularea indicilor de dobândă pentru dolar, euro şi yenul japonez a afectat 18 instituţii financiare, printre care şi bănci de renume precum Citigroup, UBS, HSBC, Barclays, JPMorgan Chase sau Deutsche Bank.

Autorităţile din SUA, Marea Britanie, Japonia, Canada, Elveţia sau Singapore caută dovezi care să susţină acuzaţiile că băncile au manipulat, pe cont propriu sau în colaborare, indicii de dobândă prin raportarea de dobânzi false, fie în încercarea de a-şi salva imaginea prin obturarea costului real la care se împrumută din timpul crizei financiare din 2008, fie pentru a obţine profituri necuvenite.

Ancheta a intrat în atenţia publicului larg la jumătatea anului trecut, când UBS, cea mai mare bancă elveţiană, a anunţat că a dobândit imunitate condiţionată în schimbul cooperării cu Departamentul pentru Justiţie din SUA într-o anchetă antitrust.

În februarie anul acesta, banca a dezvăluit că a intrat într-o relaţie similară cu Comisia pentru Concurenţă din Elveţia, iar informaţiile apărute pe surse în presa internaţională indicau că ar fi încercat, anterior, să obţină protecţie în schimbul cooperării şi de la autorităţile canadiene. Pe baza informaţiilor obţinute de la UBS, autorităţile din Canada au ajuns la concluzia că mai multe bănci de anvergură globală au colaborat atât direct, cât şi prin intermediul caselor de brokeraj, pentru a manipula rata Libor pentru yenul japonez.

Pe lista autorităţilor canadiene au apărut, pe lângă UBS, băncile HSBC Holdings, Royal Bank of Scotland, Deutsche Bank, JPMorgan Chase şi Citigroup, dar şi casele de brokeraj ICAP şi RP Martin Holdings.

Comisia Europeană a efectuat în octombrie o razie la birourile UBS în cadrul propriei investigaţii privind manipularea Libor, dar nu a anunţat încă dacă banca va obţine imunitate în schimbul cooperării. Agenţia pentru Servicii Financiare din Japonia a suspendat activitatea UBS Securities Japan în domeniul derivatelor financiare pe indicii Libor pentru yen şi Euroyen Tibor, un alt indice de dobândă, în perioada 10-16 ianuarie. Autorităţile japoneze au constatat că divizia UBS are probleme serioase cu controalele interne şi i-a cerut să dezvolte un nou mecanism de verificare.

Tot în ianuarie, divizia de brokeraj a Citigroup din Tokyo a primit interdicţie de a tranzacţiona pe Libor şi Tibor timp de două săptămâni, după ce autorităţile japoneze au concluzionat că angajaţii băncii americane şi cei ai UBS au încercat să influenţeze indicele Tibor în favoarea celor două bănci.

Credit Suisse, a doua mare bancă elveţiană, a anunţat de asemenea că va coopera în totalitate cu autorităţile în cadrul anchetelor privind manipularea dobânzilor. Comisia pentru Concurenţă din Elveţia încearcă să determine dacă traderii şi angajaţii responsabili de calcularea dobânzilor de la 12 bănci şi case de brokeraj au colaborat pentru a manipula piaţa derivatelor financiare pe Libor şi Tibor. Credit Suisse a precizat că nu este o bancă de referinţă pentru Libor şi ceilalţi indici de dobândă implicaţi în anchete.

Mai multe bănci au sancţionat traderii implicaţi în astfel de activităţi. RBS a concediat sau suspendat cel puţin patru angajaţi în urma anchetei. Unul dintre aceştia a acuzat instituţia de credit că l-a folosit drept ţap ispăşitor după ce conducerea ar fi încurajat manipulările. Doi traderi ai Lloyds Banking Group care au fost suspendaţi în acest an în urma investigaţiei au revenit recent la lucru, potrivit unor surse apropiate situaţiei, citate de Bloomberg.

Pe lângă atenţia sporită din partea autorităţilor, multe dintre bănci au de-a face cu acţiuni în justiţie intentate de entităţi private păgubite de nereguli. Într-un proces aflat în derulare la New York se cer despăgubiri de la mai multe instituţii financiare, printre care Bank of America, Barclays, Citibank, Credit Suisse, Deutsche Bank, HSBC, JPMorgan, Lloyds, RBS, UBS, Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ, Royal Bank of Canada şi Société Générale.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
special,
dobanzi,
tensiuni,
manipulare,
banci
/special/etica-responsabilitate-si-presiuni-politice-manipularea-dobanzilor-la-nivel-global-9834584
9834584
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.