Capitalistul săptămânii: Inventatorul codului de bare

Autor: Ioana Matei Postat la 26 martie 2013 107 afişări

Norman Woodland a inventat codul de bare, la care a început să lucreze în timp ce era profesor la institutul de tehnologie Drexel din Philadelphia, SUA, după o idee a prietenului său, Bernard Silver, absolvent al institutului.

Capitalistul săptămânii: Inventatorul codului de bare

Silver auzise o discuţie dintre decanul facultăţii şi un director al unui lanţ de magazine în care acesta îi cerea să îl ajute să creeze o modalitate de identificare rapidă a informaţiilor despre produse. Decanul l-a refuzat pe manager, dar Silver a realizat proiectul împreună cu prietenul lui. Woodland a fost atât de fascinat încât a renunţat la profesorat şi s-a mutat în Florida pentru a se concentra pe proiect. Ei au experimentat prima dată un cod imprimat cu cerneală care strălucea sub radiaţii ultraviolete, metodă ineficientă din cauza costurilor mari pentru tipărire. Aşa cum mărul a jucat un rol important în teoria gravitaţiei, şi lui Woodland i-a venit ideea desenării codului sub formă de linii mai subţiri sau mai groase în timp ce se relaxa la plajă şi trasa linii şi puncte în nisip, amintindu-şi de codul Morse.

Silver şi Woodland au primit brevetul pentru această idee în 1952 şi au lucrat apoi la construirea unui scaner pentru produsul lor. Woodland se alăturase echipei IBM pentru dezvoltarea codului de bare, dar acesta a fost vândut ulterior companiei Philco pentru 15.000 de dolari. Codurile universale de produs au început să fie folosite în comerţ abia după 1966, când a fost dezvoltat sistemul de scanare care să permită utilizarea codurilor de bare. Primul produs vândut pentru care s-a folosit un scaner a fost un pachet de gumă Wrigley's într-un supermarket din Ohio, SUA.

Woodland a fost decorat alături de fondatorul Microsoft, Bill Gates, la Casa Albă în 1992 pentru realizări în tehnologie.

Urmărește Business Magazin

/special/capitalistul-saptamanii-inventatorul-codului-de-bare-10691477
10691477
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.