Avanpremiera verii: fara prea multe semne bune

Postat la 15 iunie 2011 83 afişări

Primele semne de revenire economica au fost deja anuntate de guvern. Sunt timide si ii impresioneaza prea putin pe oamenii de afaceri care continua sa manifeste prudenta in declaratii. Invitatii Business Clubului din aceasta luna, organizat de BUSINESS Magazin, vorbesc despre cum va arata a doua jumatate a anului pentru mediul de afaceri si ce sanse sunt ca vara sa aduca o crestere a vanzarilor si o reechilibrare a fortelor din companii.

BUSINESS MAGAZIN: Am iesit tehnic din recesiune, dar ar trebui sa si simtim acest lucru. Cel mai palpabil element ar fi o revenire a consumului, ceea ce ar insemna si o imbunatatire a situatiei economice a multor companii. Ce simtiti ca se intampla acum si ce credeti ca se va intampla in materie de consum si de revenire a increderii pe piata? Va asteptati la o imbunatatire a nivelului de trai?

MARCEL BARBUT, ADEPLAST: Suntem producatori de mortare, adezivi, tencuieli si de la anul vom produce si polistiren. Cred ca am avut noroc si intuitie si am construit fabrici moderne si in perioada de criza, 2010, am avut cel mai bun an din activitatea noastra. In 2009 am avut o contractie de 0,46%, am pierdut multi bani cu provizioane, bani pierduti de pe urma insolventelor. Primul trimestru din acest an a avut rezultate remarcabile - plus 25%. Poate pentru ca facem un produs bun si suntem simpatizati pentru ca suntem locali. Anul trecut am crescut cu 25% vanzarile, in cifra de afaceri a fost un plus de 11% pentru ca am scazut preturile. Perioada mai urata a fost aprilie si mai, cand a fost o contractie usoara, pe care o interpretez prin faptul ca unii concurenti au facut pasi inaintea mea. Eu am fost un pic "adormit" cu investitiile de la Oradea, cu fabrica de polistiren in care investim cateva milioane de euro.

BUSINESS MAGAZIN: Ca sa ramanem in zona de consum, de unde vine cresterea asta, pentru ca activitatea din imobiliare s-a prabusit. Isi amenajeaza romanii casele?

MARCEL BARBUT, ADEPLAST: Foarte multi amenajeaza, repara casele; au inteles ca au nevoie de termoizolatie.

BUSINESS MAGAZIN: A mai gasit cineva gasca cu oua de aur?

ANDI DASCAL, PRODVINALCO: E chiar curios pentru ca piata de constructii s-a prabusit. Pesemne ca ati castigat cota mare de piata.

MARCEL BARBUT, ADEPLAST: Am o mare problema cu transportul, pentru ca nu gasesc camioane care sa transporte marfurile. De aceea trebuie sa mai fac o fabrica in Moldova.

DRAGOS GELETU, KLG EUROPE: Si noi am gasit gaina cu oua de aur.

BUSINESS MAGAZIN: Faptul ca firmele isi disputa serviciile de logistica nu este un lucru imbucurator?

DRAGOS GELETU, KLG EUROPE: Noi am crescut in ultimii ani, dar sunt foarte multe companii de transport care in aceasta perioada au murit. Iar cei care au capacitatea de a trasporta volume mari de marfuri fac acest lucru pe rute intracomunitare, nu doar in Romania. Spania - Franta, Olanda - Franta s.a.m.d. Nu ii intereseaza Romania, pentru ca acolo castiga 90 de centi pe km si aici e mai ieftin.

CATALIN OLTEANU, FM LOGISTIC: Ba e mai scump aici. In Romania, cu infrastructura noastra, mentenanta este mult mai costisitoare.

ALBERT DAVIDOGLU, UNILEVER: Cat vindeti peste hotare? Pentru ca Romania a crescut, cu 0,6%, din export, nu din consum. Pietele de bunuri de larg consum au fost in scadere cu 10-15%, iar cele mai recente informatii arata minusuri de 5-6%. Cam pe-acolo ne aflam. Deci consumul intern scade fata de anul trecut.

CAMELIA HOINARESCU, RIO BUCOVINA: Nici nu cred ca isi va reveni foarte repede. N-o sa urmeze crestere economica imediat, pentru ca banii care ajung la populatie ajung putin mai greu fata de banii care se ruleaza in mediul de afaceri. Inca avem un somaj destul de ridicat, se resimte efectul cresterii TVA-ului, sunt multe lucruri pe care populatia nu reuseste sa le absoarba. Exista, e adevarat, si o categorie care isi permite sa consume, dar marea parte a populatiei inca are probleme vizavi de venituri.

MARCEL BARBUT, ADEPLAST: Nici eu nu am sustinut ca tuturor firmelor le merge bine.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
club bm,
revenire,
semne,
economie
/special/avanpremiera-verii-fara-prea-multe-semne-bune-8341990
8341990
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.